Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koalition 2014 vill förlåta och se framåt

Enighet, att se framåt, förlåta och fullt fokus på att få ordning på kommunens ekonomi. Så var tongångarna när det nya kommunfullmäktige möttes för första gången.

S, HOB, V och C har bildat vad de kallar Koalition 2014. Tillsammans ska de nu styra kommunen de kommande fyra åren.

På tisdagen hade det nya kommunfullmäktige sitt första möte. Det har varit år av konflikter, oftast med Socialdemokraterna som en allmän måltavla för kritik. Partierna i Koalition 2014 var nu noga med att framhålla att samförstånd gällde och att det nu handlade om att se framåt och inte bakåt. S kommenterade ändå försiktigt de senaste årens politiska stridigheter.

– Nu är vi beredda att glömma och förlåta, som Ritha Sörling (S) uttryckte det när hon talade om den nya samarbetskoalitionen.

– Vi måste sluta med beskyllningar och klagomål som inte ger annat än att det hämmar den politiska utvecklingen, sade Annalena Järnberg (S).

Det talades även om att tona ned de politiska ideologierna för att få samarbetet att fungera.

– Vi är fyra olika partier som ska samverka men nu måste vi släppa lite på ideologierna när vi bygger Hällefors, sade Lars-Göran Zetterlund (C).

Koalitionspartierna framhöll även att oppositionen har en viktig roll i kommunfullmäktige de kommande åren. Och den politiska oppositionen ser förstås annorlunda ut nu efter valet. Grythyttelistan, KD och M talar om att hitta vägar för samverkan i oppositionsarbetet. SD kommer däremot sannolikt att få stå helt för sig själv i sin roll som oppositionsparti.

Oppositionen levererade förstås kritik till Koalition 2014. Göran Strömqvist (M) uttryckte oro för att V skulle få en framträdande plats i kommunstyret med kulturskolan som ”en gökunge” som V, enligt Strömqvist, skulle försvara. Strömqvist ifrågasatte även att HOB och C ville samverka med V.

Barbro Stein (GH) hade också många åsikter om hur politiken borde skötas under den kommande mandatperioden. Och hon framhöll orten Grythyttans betydelse som draghjälp för hela kommunen.

FAKTA: Ett nytt presidium, ledningsgrupp, har valts till kommunfullmäktige. Siv Sander (S) blir nu ordinarie ordförande i kommunfullmäktige.

Vice ordförande blir Margurite Wase (HOB). Andre vice ordförande blir Göran Strömqvist (M).

Först efter nyår ska de politiska nämnderna förändras utefter det nya valresultatet.