Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockbrist slår hårt mot krogar

Restaurangerna satsar hårt på Örebro och flera nya krogar öppnar. Men det är svårt att få tag på kockar. – Kockyrket är ett gediget hantverk och därmed ett tungt arbete, säger Zeljko Klemse.

Annons

Den senaste tiden har flera krogar etablerat sig i Örebro. Men det är svårt att få tag på kockar i både Örebro och resten av Sverige.

Zeljko Klemse är ombudsman för Hotell- och restaurangfacket, HRF. Han säger att de är välmedvetna om problemet med att få tag på kockar.

– Det är så det är och vi har sedan många år tillbaka sett att det varit på väg att hända. Så det är inget överraskande för oss. Restaurangbranschen expanderar kraftigt och bristen på utbildade kockar är stor, säger han.

Samtidigt tror han att branschen kommer att få ytterligare ett bristyrke inom en snarframtid.

– Om kanske två år kommer restaurangerna att skrika efter kallskänkor, säger Zeljko Klemse.

Enligt facket har problemet inom branschen på flera olika aspekter.

– Kockyrket är ett gediget hantverk och därmed ett tungt arbete. Och lönerna inte är så attraktiva. Det är några av anledningarna till att kockyrket inte har någon dragningskraft, säger Zeljko Klemse.

Han beskriver en branschen som delad:

– Den ena delen är fast food-branschen som inte lägger så mycket vikt på yrkeskunnighet, snarare till snabb och effektiv service. Sedan har vi den andra delen och det är där som det är brist. Det handlar om lunchrestauranger och á la carte-restauranger som kräver kunnig och erfaren personal, säger Zeljko Klem- se.

Enligt honom märks bristen tydligast i mellanstora till små städer.

– Storstäderna är en stor magnet. Det är creme de la creme, som vi säger i restaurangbranschen. De dammsuger personal. Ett annat problem är kompetensförsörjningen som inte har varit till gagn för branschen. Ungdomarna väljer bort yrkesskolorna och vi ser att antalet ansökningar sjunker kraftigt.

– Lösningarna finns. Men flera aktörer måste sätta sig ned vid samma bord och prata, säger Zeljko Klemse.

Även arbetsförmedlingen i Örebro har märkt av kockkrisen.

– Efterfrågan inom hotell- och restaurangbranschen har växt under det senaste året och jobbmöjligheterna har ökat. Det har medfört att en del arbetsgivare inom branschen upplevt svårigheter med att rekrytera framför allt kockar med utbildning och erfarenhet, gärna av mat med ursprung från andra länder. Även servitörer med god erfarenhet har varit svårt att hitta, säger Sari Harju, chef vid arbetsförmedlingen i Örebro.