Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koldioxid på liv och död

Människans tid på planeten är bråkdelen av ett ögonblick av planetens ålder om 4,5 miljarder år. Lika svårt att greppa som att vi just nu verkar vara ensamma om liv i vårt solsystem. Planeter utan liv tycks vara det normala. Jordens klimat har hela tiden befunnit sig i ständig förändring. Men nu har vi i detta sista mikroögonblick bestämt oss för att sätta stopp för det. I en naiv tro att vi begåvats med förmågan att kunna kontrollera Jordens klimat. Vi behöver verkligen vidga våra perspektiv!

Fotosyntesen (solljus + koldioxid + vatten = energi [druvsocker]+syre) är det som möjliggör livet på Jorden. Den kan inte finnas utan koldioxid, som har ökat med en extra molekyl per tio tusen sedan 1800-talet. Från cirka tre till fyra.

Sett i det långa geologiska perspektivet ser det ut som om vi snarare borde vara tacksamma för att nedgången av halten i atmosfären har planat ut och med lite hjälp av människan ökat något innan katastrofen skulle bli ett faktum och orsaka att livet på jorden tynade bort.

Livet på Jorden och människans anpassningsförmåga har klarat betydligt större utmaningar.

Ett gigantiskt meteoritnedslag vid Mexikanska golfen för 66 miljoner år sedan var nära att utplåna livet på Jorden. Med hög koldioxidhalt i luften och höga temperaturer fungerade planeten sedan som ett drivhus och på ett fåtal miljoner år därefter utvecklades den enorma artrikedom av växter och djur som vi nu lever med. De senaste 200 000 åren den moderna människan.

Diagrammets skala är miljoner år (se bild ovan). De diagram som ska övertyga oss om en helt annan livsstil och att vi nu bara har nio år på oss att undgå katastrofen beroende på för mycket koldioxid börjar alla i slutet av 70-talet när en lite kallare period gick över i en viss uppvärmning. Dramaturgin med hotfulla kurvor blir bättre på det viset. I verkligheten har vi cirka 1 OC högre global medeltemperatur sedan före industrialismen. Och med den ökning per decennium vi har nu kommer världen att se cirka ytterligare en grad till 2100. Livet på Jorden och människans anpassningsförmåga har klarat betydligt större utmaningar. De flesta här uppe i norr tar tacksamt emot ett så måttligt varmare klimat. Förändringen blir mindre söderut.

Bildens kurva har inga opponenter. Data är från FN:s klimatpanel, IPCC, och deras kritiker har ingen annan uppfattning.

En sund öppen vetenskaplig debatt, som tillåter djävulens advokater att höras, är det som kommer att rädda oss.

Den mesta koldioxiden finns i haven. Den bildar kalksten, kol och andra bundna kolföreningar. Kallare hav suger koldioxid från atmosfären. Varmare hav gasar ut koldioxid. Efter istiden har världen blivit varmare och därför har atmosfärens koldioxidhalt stabiliserats.

Mantrat sedan IPCC bildades för 30 år sedan är att ”Nu ska koldioxiden bort.” Vi ska till och med försöka suga bort den med naiva och extremt dyra och oprövade tekniska lösningar. I verkligheten är vi den enda art, som har potential att utplåna sig själv.

Med Parisöverenskommelsen är koldioxidbekämpning högst prioriterat. Det har förödande ekonomiska konsekvenser och röster i den finansiella världen varnar för en megakris i Europa med vald färdriktning. Agenda 2030 har 17 olika mål för mänsklighetens utveckling. De övriga 16 förutsätter tillgång till säker energi till kostnader som människorna kan betala. Mål nummer 13 - koldioxidbekämpningen, som fått högsta prioritet lägger hinder för alla de övriga målen.

En sund öppen vetenskaplig debatt, som tillåter djävulens advokater att höras, är det som kommer att rädda oss. Genompolitiserade forskningsinstitutioner och akademier som vi har nu i världen är farligt.

När ska det gå att kapa väggarna i den gröna labyrint vi har gått vilse i?

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Fria debattörer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel