Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kolla bilden – här ska Ekström köra världscup i helgen: "Finns ingen natursnö någonstans"

En två kilometer lång, vit sträng på en grön alpäng.
Där avgörs världscupen i längdskidor på lördag.
– Det gäller att besiktiga banan ordentligt på fredag och hitta ställen där man kan ta lätta placeringar, säger Garphytteåkaren Axel Ekström.

Det var länge oklart om det över huvud taget skulle gå att arrangera några världscuptävlingar i franska La Clusaz i helgen, och det ryktades om en flytt till Davos eller Pokljuka. Snöbristen i mellan-Europa är svår den här vintern, och i de franska alperna är ängarna fortfarande gröna. Men med sparad konstsnö har arrangörerna nu räddat en tvåkilometersslinga (se bilden från Salomons instagram ovan) som gör att det går att köra 10- respektive 15-kilometerslopp i fristil, i stället för de från början planerade skiathlonloppen över 15 och 30 kilometer.

Snöbristen har också gjort att svenska landslaget, med Garphytteåkaren Axel Ekström, legat kvar i Davos hela veckan efter förra helgens världscupdeltävling och åker vidare Frankrike först på torsdagen.

– Det är ingen natursnö här heller, men antagligen lite mer snö än där. Jag har sett någon bild, och det ser lite klent ut. Men det är ju likadant överallt här nere, det finns ingen natursnö någonstans. Det lär bli en ganska kort slinga på lördag, men förhoppningsvis har de fått till ett ganska brett spår när vi ska köra masstart, säger Ekström till NA.

LÄS MER: Efter poängsuccén – Ekström uttagen till världscupen igen

21-åringen gjorde sin första världscupstart i landslagsdress så sent som i lördags, och gjorde succé gneom att ta en topp 30-placering och därmed ta sina första världscuppoäng. Då var det 30 kilometer med individuell start, nu alltså 15 kilometer med masstart.

– Svårt att säga hur det kommer bli. Jag tror att jag kommer få starta ganska långt bak på grund av min rankning, så mycket för mig handlar om att besiktiga banan ordentligt på fredag och hitta ställen där man kan ta lätta placeringar, där man kan ta sig upp genom fältet utan att bränna för mycket kraft, säger han.

– Det är förstås superkul att få köra en helg till i världscupen, jag samlar på mig massor av erfarenheter.

Läs också: Ekström efter världscupsuccén: "En milstolpe i karriären"

Axel Ekström är en av sex kandidater till NA:s och Löpex Sports pulsklockan, priset som ska premiera den länsidrottare som stått för den främsta prestationen i en konditionsidrott under året. Omröstningen pågår fram till midnatt på nyårsafton, och rösta kan du göra nedan.