Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kolmilan hade inte svalnat

Lite för varm ännu var bedömningen och arbetet med utrivningen av kolmilan på Finnstigen kom bara en bit.

Annons

Det är Finska föreningen i Hällefors som har kommit till slutfasen i arbetet med kolmilan i Bredsjö. En liggmila som har fått namnet Marianne. Enligt traditionen ska milan ha ett kvinnonamn och årets upplaga har hedrats författaren Marianne Söderbäck, som skrivit manus till Midsommarfest, sommarspelet på Finnstigen.

– Vi började redan i våras med milan. Då samlades björkved som fått torka under sommaren. En vecka innan tändningen täckts milan med granris och jord, förklarar Matti Nylund, en av eldsjälarna.

Sedan augusti har milan kolat och nu är det utrivning som gäller.

– Arbetet har gått över förväntan, men milan har inte riktigt hunnit svalna. Vi har hunnit riva ut och sikta en del av kolen. Men nu får hon vila en vecka, säger Matti.

Han förklarar att matjorden varit lite för tät och milan har fått för lite syre. Allt har tagit lite längre tid än beräknat.

– Hittills har vi packat 75 säckar på 40 liter vardera. Vi kommer att få ungefär 150 säckar till. Ungefär lika mycket som tidigare år.

– Det blir kol av mycket hög kvalitet. Det är stor skillnad mot den du kan köpa i affärer. Som natt och dag. Kolen från milan gnistrar aldrig då du grillar och blir säkrare.

Kolen säljer föreningen och behållningen går till verksamheten.

– Men framför allt gör vi detta för den pedagogiska delen. Det känns viktigt att visa hur arbetet kunde gå till förr och att upprätthålla kunskapen.

– Och så har vi trevligt tillsammans, säger Jouko Vehkalanti.

– Det är mysigt här i skogen under nätterna då vi vaktar, med tystnaden och mörkret.