Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kolmilan tänds på lördag

Hösten är här och då ska milorna kola. På lördag eftermiddag tänds milan i Torpaskogen.

För många har en av höstens begivenheter blivit att delta när hembygdsföreningens mila ska tändas. Arrangemanget i Torpaskogen brukar locka många besökare. På lördag klockan 15 startar festligheterna.

Milan, som innehåller cirka 56 kubikmeter frisk ved, är rest och klar. 25 personer kommer att vakta den i treskift under de uppemot tio dagar som det tar för milan att kola färdigt.

Invigningstalare och milans namn hålls hemligt fram till lördagen. Det enda man kan utgå från är att den kommer att bära ett kvinnonamn. Så har det alltid varit, och är en kolartradition.

I samband med tändningen kommer riksspelmannen Pehr Falkenström att underhålla, och det blir tävlingar i form av hästskokastning och stocksågning. Givetvis gräddas kolbullar på platsen, där det också finns korv, kaffe och bröd.