Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala gymnasiet i kris

Belastningen på de kommunala gymnasielärarna i Örebro ökar kraftigt. Samtidigt lyfts kompetenta lärare ut ur organisationen för ”omställning”. Facket varnar för en ohållbar arbetssituation.

Carin Arnesson är huvudskyddsombud i Örebro inom Lärarnas Riksförbund. Hon är oroad och ser en allvarlig risk för åderlåtning av lärarkåren i Örebro.

– Allt fler söker sig bort från Örebro kommun, säger hon. Antingen till andra kommuner som erbjuder bättre arbetsvillkor eller bort från läraryrket helt och hållet.

Carin Arnesson skickade ut ett nödrop redan för ett år sedan då hon talade om den värsta situation i gymnasieskolorna på 25 år.

– Inget har blivit bättre sedan dess. Tvärtom ökar belastningen och stressen och ingenting görs åt problemet.

I våras anmälde skyddsombuden på Karolinska skolan förhållandena på sin skola. En enkät av företagshälsovården Previa visade på stora arbetsmiljöproblem.

Bakgrunden är, enligt facket, att arbetstiden som är förlagd till klassrummet under tidigare läsår ökats med 15 minst procent utan att andra arbetsuppgifter minskade.

– Läget är väldigt allvarligt, säger Anders Hallman, biträdande skyddsombud på Karro. Det bekymmersamma är att många erfarna lärare, stommen i skolan, söker sig bort. Det är tecken på att något är knasigt.

– Nu, och under

förra läsåret, sker samma förändring i hela gymnasieskolan, säger Carin Arnesson. Vi kärnämneslärare har tidigare haft en undervisningstid på 504 timmar per läsår. Nu har det ökats till 550-600 timmar.

– Det finns flera exempel där lärares arbetsbelastning ökat med 20 procent. Samtidigt förs erfarna och kompetenta lärare över till ett omställningsprogram, ofta på ganska godtyckliga grunder. Andra lärare får större elevgrupper.

– Allt fler ropar på hjälp och vet inte hur de ska klara sin uppgift. Spåren från Karro, som var först ut med de nya arbetstiderna, förskräcker.

En ”checklista” har tagit fram av arbetsgivaren i samråd med facken över på vilka grunder lärare ska kunna föras över till omställningsprogrammet. Men Carin Andersson tycker att den används godtyckligt. Ingen kan känna sig säker, oavsett ämneskompetens, menar hon.

I förra veckan skickade Carin Arnesson ut ett nytt nödrop till ledande skolpolitiker med begäran om ett möte snarast för att diskutera lärarnas ökande arbetsbelastning och dåliga arbetsmiljö.

Thomas Esbjörnsson, S,

ordförande i programnämnd barn och utbildning, menar att arbetsmiljöfrågor i första hand ska hanteras på tjänstemannanivå.

– Men självklart måste vi lyssna på facket. Säger de att lärarna fått det tuffare så är det så och vi har bestämt att träffas och diskutera saken så får vi se.