Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala lärare vill starta friskola i Ekeby-Almby

Fyra lärare vill starta en friskola i Ekeby-Almby. Tanken är att bygga nytt och starta höstterminen 2012. Redan har 160 föräldrar anmält intresse.

Fyra lärare som jobbar på kommunala mellanstadieskolor i Örebro har pratat ihop sig och tänker nu försöka förverkliga idén: Att starta och driva en egen friskola.

Marie Einarsson, en av initiativtagarna, förklarar drivkraften så här:

-Vi är fyra lärare som har jobbat i rätt många år och vi känner att vi vill driva vår skola. Vi är drivande pedagoger som vill mycket. Den skola som jag jobbar på är jättebra så vi flyr inte från den kommunala skolan. Men man känner att man vill utmana sig själv.

Underlag för 300 elever

Tanken är att friskolan ska rymma 200-300 elever, beroende på intresse. Det blir en skola från förskoleklass upp till årskurs fem. Enligt prognoserna finns det elevunderlag för cirka 300 elever om alla väljer den här skolan, enligt Marie Einarsson.

Det finns en tomt i Ekeby-Almby där det enligt detaljplanen ska byggas en skola. Ingenting är klart, men lärarna har pratat med kommunala tjänstemän och politiker som är positiva.

"Slippa skolskjuts"

Den 19 januari ordnade lärarna ett informationsmöte för föräldrar och på lärarnas hemsida är de flesta positiva: ”Det skulle underlätta för alla föräldrar i Ekeby-Almby med att slippa skolskjuts.” ”Hoppas verkligen att det inte tar sååå lång tid.”

Men det är fortfarande en lång väg innan friskolan blir verklighet. Lärarna har gjort förfrågningar till byggföretag, men det är inte klart exakt hur bygget ska finansieras eller hur ägandet ska se ut. Skolinspektionen måste ge sitt godkännande. Ansökan skickas in i mars och beskedet kommer i slutet av året.

Mer information finns på www.skolaiekebyalmby.se