Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunchefen packarför ett liv som pensionär

Den sista mars säger Torbjörn Brännlund adjö till uppdraget som kommunchef i Ljusnarsberg. Väntar gör ett aktivt och fulltecknat liv som pensionär.

Listan på vad Torbjörn Brännlund planerar att göra är lång. Han ska snickra på det egna 1800-talshuset, engagera sig i föreningslivet, arbeta på föräldragården i Norrland och tillbringa mer tid med barnbarnen för att nämna några saker på listan.

Men det finns också planer på aktiviteter som ligger ganska nära den kommunala sektorn, vilken han själv arbetat inom i 48 år. Hans stora intresse för samhällsfrågor kommer sannolikt att bli ett politiskt engagemang i hemkommunen Örebro.

– Jag känner mig lockad att ge mig in i politiken. Jag har sett så mycket och vet vad man kan och inte kan göra.

Spännande och lärorikt

Torbjörn kom till Ljusnarsberg för drygt tre år sedan, då som personalsekreterare. Sedan den 1 januari 2008 har han fyllt platsen som kommunchef. Ett arbete som varit spännande, omväxlande och lärorikt.

– Jag fick möjlighet att arbeta med nya saker de sista åren i mitt yrkesverksamma liv. En oerhörd förmån.

Nästan samtidigt som Torbjörn tillträdde som kommunchef infann sig den ekonomiska krisen. Arbete har därför inte varit lätt, med tanke på de nedskärningar och anpassningar kommunen tvingats göra.

– Det som har märkts mest är nog de anpassningar vi tvingats göra utifrån det sjunkande befolkningstalet.

– Men Ljusnarsberg inte är någon utflyttningskommun. Det föds helt enkelt för få barn i förhållande till hur många som avlider.

Svåra uppsägningar

Anpassningarna har tvingat kommunen att säga upp många anställda. Ett arbete som varit svårt, säger Torbjörn.

– Vi har gjort ingrepp i människors liv genom att ta ifrån dem jobben. Det har varit jobbigt, speciellt då arbetsmarknaden har sett ut som den gjort.

– Men nu har vi kontroll över ekonomin, även om det är med mycket vånda vi åstadkommit det.

Den nya bron i Ställdalen, ombyggnaden av Kyrkbacksskolan, ombyggnaden av centrum och torget samt det faktum att ombyggnaden av Koppargården nu påbörjats är händelser som Torbjörn med glädje ser tillbaka på.

– Men det är tråkigt att många inte är rädda om det nya torget som faktiskt bekostats med skattepengar. Det råder en djungelns lag och folk parkerar och kör på torget väldigt ofta. Det hoppas jag att det ska bli en ändring på.

Kraft i bygden

När Torbjörn kom till Ljusnarsberg upplevde han att det fanns en tro bland befolkningen att någon annan skulle fixa allting. Den attityden tycker han är på tillbakagång.

– Det finns en kraft i bygden. Både inom näringslivet och bland befolkningen i stort. Jag tror att man börjar se och förstå att det finns oerhört mycket bra här.

Den 1 april tillträder Tommy Larserö som ny kommunchef i Ljusnarsberg.