Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen anmäler sig själv

Socialchefen Inger Adolfsson vill att Socialstyrelsen granskar förhållandena på äldreboendet Borgmästargården efter återkommande klagomål från anhöriga.

Under flera års tid har anhöriga till boende på Borgmästargården framfört klagomål på hur kommunen sköter omvårdnaden.

NA speglade detta i ett reportage i somras. Anhöriggruppen har återigen skrivit till socialnämnden och krävt åtgärder. Om inget gjorts förrän den 1 september skulle de anmäla saken till Socialstyrelsen.

Socialchef Inger Adolfsson håller med om att situationen är allvarlig, om den är så som de anhöriga beskriver. Hon har därför själv skrivit till Socialstyrelsen och bett den göra en tillsyn på Borgmästargården.

– Det är bra om vi kan få ögonen på oss och de kan titta på våra rutiner och hur vi jobbar, säger Inger Adolfsson.

Utökad bemanning

En del åtgärder har redan satts in för att förbättra situationen. Bemanningsnivån har höjts något, och en utökning på fem timmar i veckan har gjorts för att klara städningen, som varit ett återkommande klagomål. Två personer per dag markeras i schemat som städansvariga.

Kritiken mot personalens ibland dåliga kompetens och bemötande svaras upp med att de under hösten ska få handledning i bemötande av en kognitiv beteendeterapeut från företagshälsovården.

Den boende ska hädanefter ha två kontaktpersoner som tillsammans med honom eller henne och eventuellt anhöriga ska ta fram en individuell genomförandeplan. Där ska stå vilka enskilda behov och önskemål just den personen har.

Inger Adolfsson nämner också att det finns planerade aktiviteter i samverkan med Väntjänsten och Studiefrämjandet varje vecka, som bingo, bakning, sång och läsning. Väntjänstens representanter kan också följa med den boende ut och promenera om de har möjlighet.

JESSICA UHLIN