Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen avbryter Kris-samarbete

Kommunen avbryter samarbetet med Kris Örebro när det gäller stödboendet och öppenverksamheten. Även föreningsbidraget för nästa år är i fara.
– Vi vet inte vilka vi samarbetar med, motiverar kommunalrådet Rasmus Persson (C).

När problemen inom Kris Örebro blev kända beslutade socialtjänsten att stoppa alla placeringar av klienter i Kris stödboenden och öppenverksamhet. Nu går kommunen ett steg längre och tar över hela ansvaret för de här människorna.

– Vi erbjuder dem andra alternativ i stället. Varje fall kommer att följas upp individuellt, säger Rasmus Persson, ordförande i programnämnd social välfärd.

Så ingen enskild kommer att drabbas av det här beslutet?

– Inte mer än att de kommer att få byta form för insatserna. Det kan naturligtvis vara upprivande i sig.

Rasmus Persson menar att det finns alldeles för många frågetecken kring Kris Örebro för att man ska kunna fortsätta samarbetet.

– Vi vet inte vilken verksamhet vi remitterar till. Vi saknar motpart – vi vet inte styrelseform, idé- och värdebas, vilka som står bakom föreningen, säger Persson.

Kommunen kommer även att se över föreningsbidraget till Kris. Det finns ett beslut om att betala ut 442 000 kronor i år och lika mycket 2013. Årets pengar är redan utbetalda, men nästa års bidrag kan komma att dras tillbaka. Avgörande blir det möte som kommunens representanter ska hålla med Kris i nästa vecka.

– Men min bedömning är att ingen förening – inget föreningsbidrag, säger Persson.

Han ändrar sig snabbt och tillägger:

– Fast det beror helt på hur de presenterar sin verksamhet, i vilken form den ska drivas. Och jag måste också säga att den verksamhet som Kris haft i Örebro har varit väldigt, väldigt bra.

Mattias Frödén

019-15 50 20

[email protected]