Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen avbryter Kris-samarbete

Kommunen avbryter samarbetet med Kris Örebro när det gäller stödboendet och öppenverksamheten. Även föreningsbidraget för nästa år är i fara.
– Vi vet inte vilka vi samarbetar med, motiverar kommunalrådet Rasmus Persson (C).

Annons

När problemen inom Kris Örebro blev kända beslutade socialtjänsten att stoppa alla placeringar av klienter i Kris stödboenden och öppenverksamhet. Nu går kommunen ett steg längre och tar över hela ansvaret för de här människorna.

– Vi erbjuder dem andra alternativ i stället. Varje fall kommer att följas upp individuellt, säger Rasmus Persson, ordförande i programnämnd social välfärd.

Så ingen enskild kommer att drabbas av det här beslutet?

– Inte mer än att de kommer att få byta form för insatserna. Det kan naturligtvis vara upprivande i sig.

Rasmus Persson menar att det finns alldeles för många frågetecken kring Kris Örebro för att man ska kunna fortsätta samarbetet.

– Vi vet inte vilken verksamhet vi remitterar till. Vi saknar motpart – vi vet inte styrelseform, idé- och värdebas, vilka som står bakom föreningen, säger Persson.

Kommunen kommer även att se över föreningsbidraget till Kris. Det finns ett beslut om att betala ut 442 000 kronor i år och lika mycket 2013. Årets pengar är redan utbetalda, men nästa års bidrag kan komma att dras tillbaka. Avgörande blir det möte som kommunens representanter ska hålla med Kris i nästa vecka.

– Men min bedömning är att ingen förening – inget föreningsbidrag, säger Persson.

Han ändrar sig snabbt och tillägger:

– Fast det beror helt på hur de presenterar sin verksamhet, i vilken form den ska drivas. Och jag måste också säga att den verksamhet som Kris haft i Örebro har varit väldigt, väldigt bra.

Mattias Frödén

019-15 50 20

[email protected]