Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen blev rallybana

Gasen i botten i drygt sex mil. I går arrangerade Laxå motorklubb det årliga Esab-rallyt.

Annons

Det var perfekt rallyväder under lördagens Esab-rally. Publiken slöt upp på skogsvägarna samt tittade på de fina rallybilarna medan de servades på Laxå motorstadium.

Esab-rallyt arrangerades under 1980- och 1990-talet för att efter fler års uppehåll återuppstå för fyra år sedan. Årets tävling var den femte på senare år.

Klockan elva på förmiddagen gick starten och cirka fyra timmar senare körde den första bilen i mål vid Laxåhallen. 190 bilar var anmälda, varav ett tiotal även tävlar i SM i rally.

– Ytterligare 50 stycken ville åka men tillstånd och tid räckte inte till, säger tävlingsledare Lars Elofsson.

Gårdagens tävling bestod av fem tävlingssträckor landsväg som var avstängda för den allmänna trafiken. Dessa sträckor var hemliga fram till och med klockan sju på lördagsmorgonen.

Tävlingssträckorna gick mellan Hasselfors, Svartå, Laxå och Finnerödja och var mellan 18 kilometer och 6,5 kilometer långa.

– På de avstängda vägarna får förarna köra så fort de törs och vågar, säger Lars Elofsson.

Däremellan skedde transporter enligt de vanliga trafikreglerna på allmän väg. Totalt körde tävlingsbilarna 172 kilometer på de fyra timmarna, varav drygt tio mil var transportsträckor.

Under lördagen arbetade drygt 160 funktionärer ute i på tävlingssträckorna, motorstadium och vid start och målgången vid Laxåhallen.