Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen förväntas göra ett positivt resultat

Kommunen gör ett förväntat positivt resultat på cirka 2,9 miljoner kronor i år. Fast det finns osäkerhetsfaktorer som gör att det kan bli sämre.

Annons

När det gäller lönerörelsen har man räknat med en procent i löneökning för 2010 vilket kostar kommunen drygt 1,8 miljoner kronor. En annan osäkerhetsfaktor är hur nämnderna klarar av återstående sparkrav på 2,6 miljoner kronor.

– Det finns inga indikationer på att man inte klarar det, sade ekonomi-chef Peter Warman när han redogjorde för ekonomin på kommunfullmäktiges senaste möte.

Lennart M Pettersson (S) påpekade att det inte går att räkna med enbart en procent i löneökning. Det kommer att bli dyrare för kommunen.

Svagt ökande befolkning

I prognosen för skatteunderlag för 2011-2013 har för övrigt kommunen

cirka 3,9 miljoner kronor för verksamhetsförändringar, löne- och hyresökningar under nästa år.

– Enligt skatteunderlagsprognosen kommer kommunerna att få bättre förutsättningar tidigast år 2013. En viss osäkerhet finns emellertid om ökningen av statsbidrag ingår i den här prognosen. Det skulle i så fall motsvara 3,5 miljoner kronor för Lekebergs kommun konstaterar Peter Warman.

Nästa skatteunderlagsprognos kommer den 3 maj.

Befolkningsutvecklingen i Lekeberg är liten men stabil sedan 1999. Ökningen är i snitt fem invånare per år. Befolkningsökningen beror främst på barnafödande i kommunen.

– Men ökat barnafödande innebär inte med automatik att kommunen blir totalt fler i barnomsorgen och skolan. Det beror på att de stora åldersgrupperna, födda i början av nittiotalet har lämnat och lämnar grundskolan, förklarar Peter Warman.

PETER ERIKSSON

Annons