Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kan fåtvångsinlösa mark

Hallsbergs kommun har nu fått ett ja av regeringen till att tvångsinlösa den mark som behövs för ett eventuellt bygge av en ny postterminal intill Västra stambanan.

Inför postterminalsbygget är det främst en fastighet, Lilla Älberg, som berörs, där marken inte ägs av kommunen. Fastighetsägaren har inte velat sälja marken så Hallsberg kommun ansökte om tvångsinlösen av gården. Nu har regeringen gett kommunen rätt till att köpa loss den berörda marken.

– Vi har nu överlämnat handlingarna till tingsrätten och till fastighetsdomstolen, säger Hans Lindberg, stadsarkitekt i Hallsbergs kommun.

De boende i fastigheten har inte velat gå in i några förhandlingar men kommunen har parallellt med ansökan om tvångsinlösen erbjudit dem alternativa lösningar. Kommunen har erbjudit sig att köpa hela fastigheten men att de berörda får bo kvar på gården och bruka den. Eller att köpa enbart den del av fastigheten som behövs.

– Den alternativa lösningen skulle innebära ett mycket högre belopp för fastigheten än om det blir fråga om tvångsinlösen, säger Hans Lindberg.

Kommunen har även fått undersökningstillstånd av regeringen och har nu påbörjat en markundersökning på direkt beställning av Posten och har märkt ut marken som kommer att beröras. Den ligger cirka 170 meter från bostadshuset.