Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen köper Frejgården för 3,1 miljon

3,1 miljoner kronor. Så mycket ska Kumla kommun betala till landstinget för köpet av Frejgården, dit ensamkommande flyktingbarn ska välkomnas från och med maj.

Annons

– Inget är skrivet ännu, men det är det pris som vi kommit överens om med landstinget. Det är en rimlig kostnad, säger Lennart Eriksson, (S), kommunstyrelsen ordförande.

12 barn räknar Kumla kommun med att kunna ta emot. Lennart Eriksson menar att Kumla ligger i framkant med sitt mottagande.

– Vi är nog lite snabbare än de övriga sydkommunerna. När vi först talade om det här i Sydnärkegruppen var det flera som ställde sig frågande till att alls ta emot dessa barn.

Från Kumla kommuns sida kan man mycket väl tänka sig att samarbeta med flera kommuner. Och samtal har inletts med Lekebergs kommun.

– Det kan bli så att Lekeberg hyr in sig på fem av de platser som finns, säger Lennart Eriksson.

Kumla kommun får statlig ersättning för varje barn. Ersättning ges även för bland annat barnens skolgång, socialtjänstens utredningar och arvodet till gode män. Dessutom utbetalas en årlig ersättning på en halv miljon kronor.