Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kräver ökade resurser

Lindesbergs kommun är en av de 16 kommuner i Sverige som har hårdast tryck på sig att ta emot asylsökande och flyktingar. Representanter för de här kommunerna träffade häromdagen företrädare för Migrationsverket och Sveriges kommuner och landsting, SKL, under en heldag i Stockholm.

– Det här är femte gången jag träffat Migrationsverket, säger kommunalråd Anders Ceder (S) som hade med sig kommunchef Christer Lenke. Jag tycker det blev ett bra möte. SKL tar allvarligt på de här frågorna och det ger hopp om en förbättring av situationen.

Muntlig överenskommelse

I Lindesbergs kommun finns ¿i dag mer än 1 000 asylsökande, ett okänt antal flyktingar och en del anhöriginvandrare.

– Ett problem är att vi har både asylsökande och flyktingmottagning i vår kommun, säger Anders Ceder. Vi har en muntlig överenskommelse med Migrationsverket från 2002 om att vi ska ha mellan 400 och 500 asylsökande.

Heldagen utmynnade i att ett nytt möte ska hållas den 25 januari. Myndigheterna och kommunerna jobbar för att antalet asylsökande och flyktingar ska ligga på rimliga nivåer. Dessutom behöver Migrationsverket mer resurser.

”Ett absolut måste”

– Vi anser fortfarande att statliga myndigheter jobbar var för sig, säger kommunalrådet. Nu är det dags att sy ihop det här på högsta politiska nivå. Det är ett absolut måste att politiker och myndigheter i Stockholm börjar prata mer med varandra. Det budskapet kommer nu att skickas både till regeringen och riksdagen.

Kommunalrådet i Lindesberg menar att Migrationsverket måste få så stora resurser att asylsökande och flyktingar kan få daglig sysselsättning.

– Dessutom måste antalet minskas i de kommuner som i dag tar emot flest asylsökande och flyktingar. I stället måste myndigheterna fördela dem som kommer till Sverige på fler kommuner.