Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen måste garantera unga sommarjobb

Hela världen har stannat upp för att bekämpa coronapandemin. Det är den största krisen sedan världskrigen och lämnar få oberörda. Men även under coronapandemin behöver människor få livet att fungera. Därför har Sveriges S-ledda regering och riksdagens oppositionspartier hjälpts åt för att rädda liv, rädda jobb och rädda människors ekonomi. Tillsammans har dom enats om stora stödpaket för att hjälp krisande företag, förbättrat a-kassan för att öka den ekonomiska tryggheten för de som förlorar jobben och ett ekonomiskt stöd för den hårt pressade välfärden.

Det är alltså både bra för samhället i stort och avgörande för ett mer rättvist samhälle att fler unga får chans till sommarjobb.

Statsminister Stefan Löfven är tydlig med att den här krisen är som ett maratonlopp, vi kommer få leva med detta i månader snarare än veckor. Därför kommer fler krispaket behövas framöver. Nyligen meddelade regeringen att man ska satsa över 180 miljoner kronor för att kunna finansiera 20 000 sommarjobb ute i kommunerna. Ett första jobb är avgörande för att få en fot in på arbetsmarknaden. Dessutom är en inkomst under sommaren, då unga varken får studiebidrag eller lunch i skolan, nödvändigt för att ekonomin ska gå ihop för många familjer. Det är alltså både bra för samhället i stort och avgörande för ett mer rättvist samhälle att fler unga får chans till sommarjobb.

Därför kräver SSU Örebro län att kommunerna i Örebro län inför en sommarjobbsgaranti för alla unga i gymnasieålder. Det ska inte vara personliga kontakter och nätverk som avgör om en ung person får ett sommarjobb eller inte, det är sällan de som mest behöver ett sommarjobb som får det. Det finns väldigt mycket unga kan göra som skapar nytta för kommunen, våra invånare och de unga sommarjobbarna. Det kan handla om att anordna läxhjälp åt grundskoleelever, leverera mat till äldre som är isolerade eller fritidsaktiviteter för alla de barn som är hemma under sommaren.

Nu när regeringen skjuter till stora resurser är det viktigt att våra kommuner också tar sitt ansvar, särskilt nu när privata arbetsgivare har det väldigt tufft och många unga kommer ha svårt att få sommarjobb på egen hand. Därför kräver vi sommarjobbsgaranti för alla unga i kommunen!

Philip Botström

förbundsordförande SSU

My Fröberg

distriktsordförande SSU Örebro län

Saga Åkerström

styrelseledamot SSU Örebro län

Alexander Berggren

styrelseledamot SSU Örebro län

Erik Röjare

styrelseledamot SSU Örebro län

Evelina Puhakka

styrelseledamot SSU Örebro län

Ismail Quttineh

styrelseledamot SSU Örebro län

Pelle Frid

styrelseledamot SSU Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel