Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen överväger att vända sig till regeringen

Kommunstyrelsen överväger att uppvakta antingen Migrationsverket centralt eller regeringen, kanske bådadera. Anledningen är sättet asyl-sökanden placeras.

– Målet måste vara att komma ned i det antal asylsökande i kommunen som var tänkt från början, runt 500 personer, säger Anders Ceder (S).

Anledningen till att Anders Ceder tog initiativet till en diskusion var främst de affischer, med felaktiga och vilseledande uppgifter, som spreds i stort antal i bland annat Storå natten till i söndags. Affischeringen utreds av polisen under brottsrubriceringen hets mot folkgrupp.

Möten

Ett växande antal asylsökande i kommunen har gett en ökad belastning på samhället. För snart ett par veckor sedan hölls ett möte mellan köpmän i Lindesberg, Migrationsverket i Lindesberg och kommunen. I måndags kväll hölls ett i Stråssa. Då med byalaget som intitiativtagare. Stölder och snatterier har bland annat varit orsak till mötena.

– Vi har en mycket bra kontakt med Migrationsverket lokalt, men det är inte de som bestämmer. Det senaste året har antalet asylsökande ökat med 300 personer, och det är inget vi fått reda på i förväg, säger Christina Pettersson (C).

På mindre orter

Totalt handlar det i dagsläget om drygt 1 000 asylsökande i Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg, varav det största antalet finns i Lindesbergs kommun, men inte i centralorten Linde utan i de andra tätorterna. I Stråssa bor för närvarande cirka 110 personer.

– Kommunstyrelsen bör göra en uppvaktning. Asylmottagandet kan inte få hänga på lediga lägenheter, och människorna som kommer hit mår heller inte bra av situationen, säger Kurt Scharncke (C).

Träffar avtal

I Lindesbergs kommun är det privata fastighetsägare som träffat avtal med Migrationsverket om bostäder för asylsökande.

Kommunledningen ska diskutera och snarast komma fram till vad den ska göra.