Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen på väg mot överskott

Kommunens prognos pekar på ett ekonomiskt plus på 10,3 miljoner vid årets slut. Detta trots betydande underskott i omsorgsnämnden.

Högre skatteintäkter än beräknat samt ett tillfälligt konjunkturstöd på 7,2 miljoner kronor är förklaringen bakom Hällefors kommuns förväntade budgetplus 2010.

Det framgår av revisorernas delårsrapport för januari–augusti.

Omsorgsnämnden back

Man konstaterar också att omsorgsnämnden förmodligen får ett underskott 2010 på 10,5 miljoner kronor, en summa som visserligen har sjunkit, men som fortfarande är hög.

Revisorerna påpekar att nämnden haft mindre pengar att röra sig med detta år jämfört med 2009. Samtidigt har nämndens omkostnader ökat.

I bedömningen observerar man även den tidigare påtalade bristen på styrning och uppföljning inom omsorgsnämndens verksamhet. Några förbättringar har inte skett under 2010.

”Ej handlingskraft”

En orsak kan vara att förvaltningen haft en tillförordnad chef under stor del av året, vilket enligt revisorerna kan haft betydelse för nämndens möjligheter att få beslut genomförda.

– Vi menar dock att nämnden ej visat prov på handlingskraft för att förbättra sina egna arbetsformer samt styrning och uppföljning av verksamheten, slår revisorerna fast, men tillägger att här har även kommunstyrelsen ett ansvar.