Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen räddade Kif Örebro

(UPPDATERAD kl 17.00) Örebro kommun går in med en miljon kronor i ett villkorat kapitaltillskott för att rädda damallsvenska Kif Örebros ekonomi.
Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagseftermiddagen.

Dessutom ska man ge 600 000 kronor i förskott i bidrag för namnrättigheter för Behrn arena.

Det har pågått samtal mellan kommunen och Kif DFF om föreningens dåliga ekonomi sedan senvåren. Detta har resulterat i ett förslag som man beslutade om i kommunstyrelsen på tisdagen. För att säkerställa att föreningen har ett positivt resultat den 31 december i år och förhindra att en nedflyttning från damallsvenskan går kommunen in med pengar.

– Kommunen går in med ett villkorat kapitaltillskott på en miljon kronor och ger ett förskott på namnrättigheterna, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett sådant stöd innebär att klubben ska betala tillbaka pengarna först när man har överskott i sin ekonomi.

Varför ska kommunen gå in och stötta en enskild förening på det viset?– Det är väl klart en berättigad fråga. Det yttersta ansvaret för att hålla ordning på ekonomin ligger alltid hos föreningen. Samtidigt kan vi se att Kif är oerhört viktig som en del i marknadsföringen av Örebro kommun och som förebilder för våra unga. Vi tycker också att det finns ett värde för en kommun att ha både stora elitklubbar och breddidrott, säger Lena Baastad.

Gör ni något mer?– Nu är tanken att vi ska hjälpa till och lösa den här situationen. Miljonen är ett villkorat lån samtidigt som kommunen också säger att man tillsammans med Kif kan titta på hur man skulle kunna söka större sponsringspartner, så att man skulle klara sig själv framöver, säger Lena Baastad.

Enligt beslutet ska kommunen följa upp föreningens ekonomin för att bevaka möjligheten att få tillbaka kapitaltillskottet när det finns utrymme för det, vilket är samma lösning som man har gjorde med ÖSK för några år sedan.

Förskottet på namnrättigheterna, som är på 200 000 kronor per år, gäller perioden 2012-2014.

Kif Örebros nya ordförande Pia Engvall, tillträdde i juni, ville inte säga för mycket innan beslutet är klubbat i kommunstyrelsen.

- Vi har bekymret att hela tiden jaga pengar från månad till månad. Därför har vi sökt hjälp från kommunen, för att komma till en punkt där vi kan jobba mera långsiktigt med de ekonomiska frågorna, säger Engvall.

Kommer ni att tvingas skära i budget för nästa år när ni hamnat i den här situationen?- Målsättningen är att behålla den spelarbudget vi har, men det kräver att vi hittar fler eller helst större samarbetspartners, säger Engvall.