Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen stöttar Örebro Studentkårs kamp mot demokrati och yttrandefrihet

Örebro kommun använder sin ekonomiska makt för att hjälpa Örebro studentkår motarbeta studentföreningars fria åsiktsbildning.

Örebro universitet har en mångfald av föreningar, en del av dessa är politiska föreningar vars huvudsyfte är att debattera och engagera sig för och emot saker i samhället.

Det är självklart att föreningar inte alltid håller med varandra, på samma sätt kommer inte föreningarna tycka likadant som kåren i alla frågor. Det kan till och med vara så att en förening anser att det kåren gör är fel eller att den ska avskaffas. I ett demokratiskt samhälle ska man kunna tycka det och föra en debatt om saken.

Problemet blir när dina åsikter avgör det grundläggande bidrag du kan få för din verksamhet. Kommunens mål med bidraget till studentföreningar är att:

”Bidraget ska uppmuntra och möjliggöra studenters engagemang och stärka Örebro som student- och universitetsstad.”

Det låter bra, men ett av kraven för att få stöd är att ha ett påskrivet samarbetsavtal för studentföreningar med Örebro studentkår. I kårens avtal står det bland annat att:

Som studentförening med påskrivet samarbetsavtal ska ni:

Ha en positiv inställning till och inte motarbeta Örebro studentkår.

Ha en positiv inställning till andra studentföreningar och samarbeten i Örebros studentliv.

Det här gör i praktiken det omöjligt för de studentföreningar som vill kritisera och granska den styrande makten på Örebro universitet att få något stöd. Att aktivt arbete för förändring av kåren som går emot vad kåren vill innebär att man inte får några bidrag längre. Det här står därför i direkt motsats till kommunens mål med bidraget för studentföreningar.

Ni kan ju tänka er själva om föreningslivet i Örebro tvingades till att ha en positiv inställning till och inte motarbeta kommunen för att få ekonomiskt stöd. Själva osäkerheten i vad som räknas till att motarbete eller ha en positiv inställning gör att flera föreningar inte skulle våga uttrycka sig kritiskt om kommunen. Yttrandefriheten gäller inte längre i praktiken och kommunen har, genom ekonomiska påtryckningsmedel, skapat en kommunal censur.

Nu ställer inte kommunen det här kravet på föreningslivet generellt, men frågan kvarstår varför kommunen stödjer Örebro Studentkår i sitt censureringsarbete? Studentföreningar som får bidrag lever nu under ett förtryck med risk för indraget och eller uteblivet bidrag för den som anstår sig använda sin grundlagsskyddade yttrandefrihet på ett sätt Studentkåren inte behagar. Är det så vi vill ha det?

Liberala Studenter kräver att kommunen tar bort sitt krav på samarbetsavtal med studentkåren för att få söka bidrag som studentförening. Något annat vore en grov inskränkning av yttrandefriheten, föreningsfriheten och allt vad demokrati står för.

Willhelm Sundman

ordförande, Liberala Studenter Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel