Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen utreder markköp

ljusnarsberg.Ljusnarsbergs kommun har undersökt möjligheten att utnyttja sin förköpsrätt vid en försäljning av en fastighet ute på Näset. Ett stycke mark som skulle kunna styckas av och säljas som attraktiva tomter med sjönära läge.

Näset, utanför Kopparberg, är en av de attraktivaste platserna att bo på i kommunen. I dagsläget finns flertalet fritidsboenden på halvön som ligger vid sjön Ljusnaren.

Just nu säljer Bergvik skog en fastighet i området. Den består av en huvudbyggnad, en gäststuga, ett härbre och en större ladugård. Ingår gör även 12 hektar skog och 2 hektar ängsmark.

En idé som lagts fram är att kommunen vid försäljningen skulle kunna utnyttja sin försköpsrätt och på så sätt lägga vantarna på en fastighet som efter avstyckning skulle kunna ge dem cirka 15 nya attraktiva tomter att sälja till privatpersoner.

Det högsta budet på fastigheten är just nu cirka 2,6 miljoner kronor. För kommunen skulle köpet dock innebära en kostnad på 0,8 miljoner. Detta eftersom Bergvik visat intresse av att byta till sig skog som kommunen äger.

Affärer av detta slag är ett risktagande för kommunen. Enligt det förslag som lagts fram skulle tomterna kunna säljas som optioner om 30-40 000 kronor vardera. När sedan 75 procent av optionerna sålts skulle kommunen kunna göra en detaljplan. Om det visar sig att intresset är för lågt kan kommunen besluta sig för att betala tillbaka optionspengarna.

Detta skulle vara ett sätt att reducera de ekonomiska riskerna.

Förslaget mottogs inte med någon större förtjusning av politikerna i kommunstyrelsen.

– Det finns flera osålda tomter vid Djäkens som vi skulle behöva ta tag i och göra i ordning först och främst, sa Hans Hedborg (C).

– Vi behöver investera i många saker. VA-nätet, byte av gatubelysning, asfaltering och fastighetsreparationer. Visst finns en möjlighet att vi får utdelning genom detta, men vi har inte pengar just nu att skotta in i framtida projekt , sa Ulf Hilding (M).

Ewa-Leena Johansson (S) pekade på att ärendet ligger inom ett område som prioriterats i det kommunala dokumentet Vision 2020; att kommunen ska verka för att fler personer flyttar till kommunen och att ett led i den utvecklingen kan vara att erbjuda möjligheten för privatpersoner att köpa attraktiva tomter med sjönära läge.

Hon höll dock med om att det finns andra områden i kommunen som är i stort behov av investeringar, men att det var viktigt att ett ärende av det här slaget kom upp till diskussion i kommunstyrelsen.

Något beslut i frågan fattades inte. Tomas Larsson, näringslivssekreterare, fick istället i uppdrag att utveckla förslaget med fler ekonomiska fakta.

Annika Nygren-Berg