Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen utreder omProfficeavtal kan brytas

Kommunen ska nu utreda om avtalet med företaget Proffice Care ska avbrytas.
– Tack vare NA:s artikelserie blev vi uppmärksamma på kvalitetsbristerna i äldreomsorgen. Då hamnar frågan i en ny dager, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Hon har tidigare undersökt om det går att bryta avtalet utifrån att avtalet är kostsamt för kommunen. Då fick hon svaret från tjänstemännen att det skulle bli för dyrt.

Det har visat sig att när Proffice Care inte kan leverera vikarier till äldreomsorgen drabbas de äldre – i form av inställda duschar, promenader och liknande. NA har nyligen skrivit om detta.

– Om det blir dålig kvalitet för våra brukare så kan det vara en grund för att avbryta avtalet med Proffice Care. Dessutom kostar avtalet alldeles för mycket, menar Lena Baastad.

I avtalet med Proffice Care står det bland annat att avtalet kan hävas om ”kvalitetsbrister trots påpekande inte åtgärdas”.

Både Lena Baastad och kommunalrådet Kent Persson (M) vill utreda om det är lämpligt att avbryta avtalen. Vilka konsekvenser får det, ekonomiskt och för de äldre?

– Vi sitter i ett läge där varken kommunledningskontoret eller politiken är nöjda med hur detta har skötts. Nu behöver vi veta mer för att kunna vidta åtgärder, säger Kent Persson.

Kommundirektör Staffan Isling ska därför få i uppdrag att göra en stor utredning av hela projektet med korttidsvikariat.

NA har tidigare berättat om projektet, som ser ut att bli 22 miljoner kronor dyrare för 2011 än det var tänkt. En stor del av orsaken är avtalet med Proffice Care.

Staffan Isling ska nu undersöka:

– Vilka konsekvenser får det att avbryta avtalet med Proffice Care?

– Vilka blir de ekonomiska konsekvenserna av projektet?

– Vilka blir konsekvenserna av projektet för de äldre och för andra som berörs?

– Hur fungerar vikarieförsörjningen i projektet?

Kommunstyrelsen väntas ge detta uppdraget till Staffan Isling under nästa möte.

Samtidigt tar Staffan Isling över projektet med korttidsvikariat från förra projektägaren, personalchefen Carola Lilja.

– Vi har sett att det har funnits brister i organisationen, säger Staffan Isling.

Som exempel på brister tar han att politikerna inte har fått tillräcklig information från projektledningen, samt att det inte har funnits några ekonomiska beslut redovisade.

I övrigt vill han inte säga så mycket om varför projektet med korttidsvikariat har brustit, utan hänvisar till den kommande utredningen.

NA har sökt personalchefen Carola Lilja, men hon har inte gått att nå.