Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen varslarom uppsägning

Kommunen varslar personal om uppsägning. Totalt 37 tjänster ska bort. Ytterligare uppsägningar kan bli aktuellt redan i höst.
– Detta är konsekvensen av det sparpaket som lagts, säger kommunalrådet Peter Carlsson (S).

En framtidsanalys gjord av SKL, Sveriges kommuner och landsting, visar att Hällefors kommun måste minska kostnaderna med 55 miljoner kronor de närmaste fem åren. Förändringar i befolkningsstorlek och sammansättning kräver strukturförändringar.

Oundvikligt

Den största utgiftsposten för kommunen är löner och för att komma till rätta med ekonomin är uppsägningar oundvikligt.

Kommunen har totalt 620 anställda. Förra året lade man ett varsel på 30 heltidstjänster. Nu är det dags igen och nu rör det sig om 37 tjänster. Hur många personer som berörs är oklart, men eftersom många har deltidstjänster är antalet fler än tjänster.

– Förra årets uppsägningar genomfördes inte fullt ut inom omsorgens område, men de ingår i stället i det nya varslet, säger personalchef Ann Karlsson.

Högt kostnadsläge

Fördelningen är 22 tjänster inom omsorgen och 15 inom bildningsområdet (skola/barnomsorg).

– Vi har ett högt kostnadsläge inom kommunens verksamheter. Fler politiska beslut kommer att krävas för att nå målet. Det kan innebära fler varsel i höst och under 2011, säger kommunchef Lena Sahrblom.

Även lokalkostnader

Reduceringen av personal i den här omgången ska minska kostnaderna med närmare 15 miljoner kronor. I jakten på besparingar ses även lokalkostnader över. Hur mycket det kan ge är ännu oklart men handlar om en lägre summa enligt Sahrblom.

– Vi försöker givetvis att minimera personalreduceringar. Människor som friställs och inte hittar in på arbetsmarknaden igen blir även det en kommunal angelägenhet, säger Sahrblom.

I förhandlingarna kommer olika pensionserbjudanden att diskuteras.