Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens plan: Så ska Karlslund bli ett självklart utflyktsmål i Örebro – "Har varit för många kockar"

Nu är den klar – slutrapporten för hur Karlslundsområdet ska utvecklas. Målet är att Karlslund skall bli ett självklart utflyktsmål som örebroare och turister besöker.

I slutrapporten undersöks fyra strategier för utveckling av Karlsundsområdet: avveckla, vårda, successivt utveckla och satsa.

De två första valdes bort. Nu förordas att successivt utveckla, men politiken även övervägde även strategin satsa.

Kommunalrådet Björn Sundin (S) säger att som örebroare har tanken på att göra något funnits väldigt länge.

– Men det är skönt att höra en utomstående analys om möjligheterna som finns. Det är en viktig förutsättning – annars blir det dyrt för skattebetalarna, säger han.

I utredningen talas det om tre punkter som utvecklingen kan utgå från: Herrgården, Kvarnfallet och Strömsborg.

– Den utgångspunkten är ganska väl förankrad, bedömer Björn Sundin, som tillägger att det kommer att bli viktigt med en bred politisk förankring eftersom det handlar om en process på flera år.

Slutrapporten ser en samlad organisation ör utvecklingsarbetet som ett nödvändigt första steg. I dag är många delar av kommunens verksamheter inblandade i Karlslund, med risk för att den ena förvaltningen missar vad den andra håller på med och ineffektivitet.

– Det som blir väldigt tydligt i den här rapporten är att vi har för många kockar i Karlslund. Vi behöver skapa en mer effektiv organisation på ett eller annat sätt, säger Björn Sundin.

Så det kan bildas ett särskilt utvecklingsbolag för Karlslund?

–Ja, precis. Men det får vi känna på tillsammans med de andra partierna, säger Björn Sundin.

Först efter att en organisation tagit form kan arbetet börja.

– Vi behöver diskutera vad vill göra, hur mycket det får kosta och i vilken ordning saker ska göras. Oavsett vilket alternativ vi väljer hoppas vi väl kunna ta några steg i rätt riktning under nästa år. Men en organisation måste finnas, säger Björn Sundin.

När kan man se resultat?

– I slutet av nästa år skulle en del av de mindre åtgärderna kunna vara på plats, men stora investeringar tar något år till. Framåt 2018-2019 skulle det vara möjligt att se ett riktigt lyft, säger Björn Sundin.

Fakta: Alternativet succesiv utveckling - antaganden och förutsättningar

Diskonterad nettokostnad på 10 år: 108 miljoner kronor.

I detta alternativ utvecklas området stegvis. Alternativet möjliggör att man kan utvärdera varje utvecklingsinsats innan ett beslut om nästa steg tas. Budget anpassas till ett steg i taget.

Steg 1: Starta utvecklingen kring knutpunkten Herrgården och trädgården.

• Skapa ett nytt koncept för Herrgården

• Alternativt ha kvar befintligt hyresgäst och verksamhet och skapa ett publikt café/restaurang inom området i direkt anslutningtill Herrgården (Olika alternativ: Trädgårdsorangeri, Utvecklat samarbete med ridhuset)

Steg 2: Utveckla knutpunkten Kvarnfallet

• Utveckla verksamheten på Tekniska kvarnen

• Utveckla caféet i Tekniska kvarnen

• Utveckla Kraftstationen och skapa kopplingar mellan stationen och tekniska kvarnen

Steg 3: Besluta om strategi för Strömsborg:

Behåll i befintlig skick för senare beslut

Beslut om avyttring

• Renovera för att möjliggöra försäljning

• Genom ett tävlingsförfarande kan försäljning av Strömsborg styras till en köpare som bedriver, för kommunen, önskad typ av caféverksamhet. Strömsborg ingår då i en integrerad tanke för hela Karlslundsområdet.

Utredningsarbetet har till stor del bedrivits med stöd av Evidens AB. Det har skett i nära samarbete med Örebro kommun.