Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunerna i Örebro län får 31,8 miljoner kronor för att bryta ojämlikheten i skolan

Landets skolor får en miljard kronor i statligt bidrag att dela på under höstterminen 2018 för att bryta ojämlikheten. För Örebro län innebär det 31,8 miljoner kronor.

Annons

Det är det första steget i den statliga finansieringen av skolan som tas i höst. Skolorna i Örebro län kan få tal del av totalt 31,8 miljoner kronor. Alla skolor får pengar, men störst andel går till de skolor som är mest behov av det. För Örebro läns del innebär det att mest pengar per elev går till Ljusnarsbergs, Hällefors och Laxå kommun.

– En gång i tiden hade Sverige ett av världens starkaste och mest jämlika skolsystem, det är klart att vi kan komma tillbaka dit, sägerutbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i ett pressmeddelande.

– Skolorna och kommunerna bestämmer hur man ska använda sin del av dessa jämlikhetsmiljarder. Det ska bygga på en egen analys av vad som gör mest skillnad här. Vi kommer att följa upp att resultaten stärks och ojämlikhet mellan skolor bryts. Vi stärker också statens möjligheter att kunna ge extra stöd till kommuner som behöver det, fortsätter Gustav Fridolin.

För varje år kommer det statliga stödet att öka. 2019 delas 3,5 miljarder ut och år 2020 avsätts 6 miljarder kronor.