Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunerna snålar in på skolan

Sveriges kommuner sparar på skolan, det visar Lärarförbundets nya rapport En skola med svångrem. Besparingsvågen går ut över såväl elevernas lärande som lärarnas arbetssituation. Lärarförbundet anser att staten behöver ta det övergripande ansvaret för kvalitet, likvärdighet och resurser i hela utbildningssystemet.

I praktiken har resurserna 2018-2019 minskat med en halv procent eller 600 kronor per elev. För hela grundskolan innebär det nära 700 miljoner kronor – kostnaden för 1 100 grundskollärare. I Örebro län utmärker sig Hallsberg, Hällefors och Karlskoga , som kommuner som lägger väldigt lite på skolan i förhållande till vad de borde lägga.

Att besparingar sker bekräftas av förtroendevalda, lärare och rektorer i tre undersökningar. En allt större andel uppger nu att de ekonomiska resurserna inte är tillräckliga för att möta utbildningens mål. Det är alarmerande.

Sverige kan inte spara sig till en framtid som stark kunskapsnation.

I en medlemsenkät svarar nära varannan att personaltätheten och lärartätheten har minskat det senaste året. Vaktmästeri, elevassistenter, elevhälsa, administrativt stöd och skolbibliotek har minskat på mer än var tredje skola. Och sex av tio skolledare uppger att resurserna har minskat trots att det inte skett förändringar av elevantalet.

Sverige kan inte spara sig till en framtid som stark kunskapsnation. Vi lärare vet vilken skillnad vi kan göra och när vi talar om att Sverige måste investera i utbildning, så talar vi inte bara i egen sak. Det handlar om hela Sveriges framtid och välstånd.

Johanna Jaara Åstrand

förbundsordförande Lärarförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel