Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunistisk metod får Lars Ohly att lämna V

Annons

Jag har genom åren skällt som bara den på Lars Ohly. Nu nödgas jag säga: Lars Ohly har rätt.

Om Vänsterpartiets ledning säger till Lars Ohly att han inte får komma på partiets arrangemang, ja då blir han en B-medlem som bara ska betala medlemsavgiften och hålla käften! Då är det logiskt att han också lämnar partiet.

Lars Ohly blev partiledare för Vänsterpartiet 2004. Det var vänsterfalangen i partiet som tog över. En falang som bejakade partiets kommunistiska förflutna, även om Lars Ohly själv efter något år fick avsäga sig kommunismen.

Lars Ohly blev partiledare för Vänsterpartiet 2004. Det var vänsterfalangen i partiet som tog över. En falang som bejakade partiets kommunistiska förflutna, även om Lars Ohly själv efter något år fick avsäga sig kommunismen. När partiet skulle hålla konferens om framgångsrika valstrategier så nonchalerades Stig Henriksson, som lyckades göra Vänsterpartiet till största parti i kommunfullmäktige Fagersta. Orsak: Han betraktades som en "högeravvikare". Så det fanns gott om skäl till att kritisera den riktning Vänsterpartiet tog under Lars Ohlys partiledarskap.

Men nu handlar det om någonting annat.

Lars Ohly lämnade partiledarskapet 2012. Som före detta partiledare har han då och då har dykt upp på partiets arrangemang. På ett av dessa arrangemang gjorde han närmanden till en kvinna. På ren svenska: Han uppträdde svinaktigt. Lars Ohly säger också själv att han säkert har varit "efterhängsen" mot kvinnor vid flera tillfällen. Men av allt att döma handlar det inte om något brottsligt.

Även en före detta partiledare är en offentlig person. Då måste du i varje ögonblick tänka på att det du ska kunna stå för det du gör. Även det du gör i det mest privata kan komma att bli en offentlig angelägenhet.

Detta är partiet som arrangerar kurser i "feministiskt självförsvar". Även en före detta partiledare är en offentlig person. Då måste du i varje ögonblick tänka på att det du ska kunna stå för det du gör. Även det du gör i det mest privata kan komma att bli en offentlig angelägenhet.

Det offentliga Sverige har haft svårt att hantera efterspelet till #metoo. TV4 valde att plocka bort program med Martin Timell från sitt offentliga arkiv. Tidningar har publicerat allvarliga anklagelser mot offentliga personer, trots att det är svårt att i efterhand få en tydlig bild av vad som hänt.

Lars Ohly motiverar att han lämnar Vänsterpartiet med att han inte fått lämna sin version av vad som hänt och ärendet har inte utretts. Han har också blivit förklarad icke önskvärd på partiets evenemang. Ja, varför ska han då vara kvar i Vänsterpartiet? Beskedet från Vänsterpartiet är tydligen att partiet gärna vill ha Lars Ohlys medlemsavgift, men han får inte gå på några möten. Då kan du inte säga din mening. Då kan du inte vara med rösta fram en ny styrelse i din lokala partiförening. Du kan själv inte ha några uppdrag i partiet. Du kan inte sitta i styrelsen. Du kan inte vara revisorssuppleant. Du kan inte sitta i en valberedning.

Det hade varit rakare av partiledningen att inleda en uteslutningsprocess.

Det hade varit rakare av partiledningen att inleda en uteslutningsprocess. Då säger stadgarna att "beslut om uteslutning fattas av partistyrelsen efter det att berörd medlem och dennes partiförening och distrikt getts möjlighet att yttra sig." Och då finns en möjlighet för den uteslutna att få ärendet prövat av kongressen. Lars Ohly har i stället placerats i en odefinierbar frysbox. I och för sig en metod som praktiserats många gånger i kommunismens namn.