Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunpolitikernas krav till Löfven – långsiktiga förutsättningar för ensamkommande barn

I veckan har regeringskansliet tagit emot ett brev från länets kommunpolitiker som vill se bättre långsiktiga förutsättningar för arbetet med ensamkommande barn.

Kommunpolitiker från samtliga kommuner, förutom Örebro och Lindesberg, står bakom brevet till statsministern.

”Vi saknar en tydlig nationell långsiktighet i förutsättningarna för arbetet med ensamkommande barn och ungdomar”, inleder politikerna brevet.

Vidare ger de uttryck för en oro inför det ersättningssystem som införs för ensamkommande barn. ”Vi ser det svårt att kunna tillgodose barnens/ungdomarnas behov med den sänkta ersättningen. Vi ser också att ett bra mottagande skapar förutsättningar, som gagnar både den enskilda ungdomen och vårt land. Ett sämre mottagande riskerar att bli kontraproduktivt”.

De tio kommunpolitikerna bakom brevet slår fast att de ser positivt på en ökad befolkningsmängd med ensamkommande och andra nyanlända men konstaterar att det ställer krav på ökad samhällsservice och integrationsarbete. De anser att kommuner som tagit emot ett proportionellt större antal ensamkommande barn i större omfattning behöver ett utökat ekonomiskt stöd.

Kommunerna vill ha bättre långsiktiga förutsättningar för att bedriva sin verksamhet och kräver att det, på nationell nivå, skapas goda långsiktiga förutsättningar för arbetet med ensamkommande barn.

De som signerat brevet är:

Siv Ahlstrand (S), socialnämndens ordförande, Askersund.

Henrik Hult (C), socialnämndens ordförande, Lekeberg.

Ingegerd Bennysson (S), socialnämndens ordförande, Karlskoga.

Veronica Wallgren (S), socialnämndens ordförande, Hallsberg.

Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Ljusnarsberg.

Annalena Jernberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Hällefors.

Anetta Schön (KD), socialnämndens ordförande, Laxå.

Margareta Eriksson (S), socialnämndens ordförande, Nora.

Gunnel Kask (S), socialnämndens ordförande, Kumla.

Anita Bohlin-Neuman (V), socialnämndens ordförande, Degerfors.