Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompisarna som träffas och sportar

30 stolta sportfånar tävlade så svetten rann vid Hagabadet i lördags. Sportfånedagen, som firas vartannat år, har blivit en tradition i kompisgänget.

Det hela startade 1993, på initiativ av Jonas Dahlin, i Mönsterås, där han då bodde. Det var en kul grej, att dra ihop kompisar, och kompisars kompisar, för att sporta och umgås. Jonas Dahlin flyttade sedan till Kumla, och därför gick den nionde upplagan av Sportfånedagen, 2009, av stapeln i Askersund, som ju har bättre utbud av vatten än hemorten. Så även i år, när arrangemanget alltså jubilerade.

30 sportfånar hade slutit upp, och de kom från så spridda håll som Hallstahammar, Göteborg, Kumla, Norrköping, Jönköping och Mönsterås. De delades in i sex lag, som fick tävla i volleyboll, triathlonstafett, gräsbandy, spökboll och ”fajven”, en femkamp där lagens samarbetsförmåga sätts på prov.

– Vi är ju inga elitmotionärer direkt, men det är kul att träffas och göra något tillsammans. Sen är det ju roligt med tävlingsmomentet, att kämpa, säger Jonas Möller, som nu arrangerar tillsammans med Jonas Dahlin.

– Det är ju en del bröder med så det blir lite intern kamp mellan dem, det är lite prestige, säger Jonas Dahlin.

Det vinnande laget får vandringspokalen, ett hemmagjort träpris där de får sitt namn inristat.

NA besöker Sportfånedagen samtidigt som triathlongrenen avslutas. Daniel Brandt från Hallstahammar spurtar in i mål, och tar hem delsegern till sitt lag. Det är hans första sportfånedagen, och han tycker det är ett trevligt initiativ.

– Det passar väl in i mitt leverne, jag håller i gång och rör på mig, spelar innebandy och dömer fotboll, säger han.

På frågan om hur viktigt det är att vinna velar han med svaret.

– Det är klart att man ska säga att det är deltagandet som är det viktiga. Samtidigt är det roligt att vinna, men det är ju inte politiskt korrekt att säga att man måste vinna, säger Daniel Brandt.