Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komposterbart på försök

Möjligheten för Kumlaborna att sopsortera komposterbart material rycker närmare. Kommunstyrelsen vill att ett bostadsområde får ytterligare en soptunna på prov så snart som möjligt.

Annons

Vid kommunstyrelsens sammanträde i onsdags diskuterades ett medborgarförslag om komposterbart avfall. Förslagsställaren vill att Kumla, likt många andra kommuner, inför ett system med sopkärl för komposterbart avfall, såsom matrester.

Förslaget mötte positiva tongångar, men det fattades inga beslut.

– Jag skulle önska att vi kom i gång med det här så fort som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson, (S).

Per Halldin, kommunens tekniska chef, är tacksam för ”blåslampan”.

– Det finns ett sug omkring det här både från politiker och medborgare, det känns positivt.

Han säger att det för närvarande arbetas fram en ny avfallsplan. Där kommer det bland annat framgå vilket insamlingssystem som ska användas i kommunen och vilket avfall som ska hämtas.

Som en del i det arbetet gjordes under förra året ett studiebesök i Skåne där flera kommuner har ett system med två soptunnor med upp till åtta fack. Då får varje småhusägare en egen ”återvinningsstation på garageinfarten”.

Kumla ville i samarbete med Örebro genomföra ett försök med det systemet. Men Örebros inköp av en ny sopbil speciellt avsedd för ändamålet har skjutits upp.

– Ett försök kan bli av senare, men just nu är det inte aktuellt, säger Per Halldin.

I första läget handlar det i stället om att, i enlighet med medborgarförslaget, på försök erbjuda soptunnor för komposterbart material. När och var återkommer tekniska kontoret om senare.

Annons