Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konditionsidrotten i länet på helt ny nivå – här är kandidaterna till Pulsklockan 2016

Sex kandidater.
Ni läsare avgör vem som vinner.
Här är NA:s och Löpex sports pulsklockan 2016.

För två år sedan startade jag – halvt på skoj, halvt på allvar – Pulsklockan.

Det var en reaktion på att det då hade gått tio år sedan en konditionsidrottare vunnit NA:s klassiska utmärkelse Guldklockan, den som delas ut på julafton varje år och som går till den länsidrottare som svarat för årets främsta och populäraste idrottsprestation, och att det ytterst sällan förekom några löpare, orienterare eller cyklister ens bland de nominerade till det priset. Konditionsidrotten i länet var kanske inte bra nog för NA:s fina gamla pris, men behövde ändå lyftas fram för att kunna blomstra.

Sedan dess har rätt mycket hänt. Pulsklockan blev en succé – redan första året kom det in över 1 600 röster – och samtidigt har konditionsidrotten i länet nått en helt ny nivå. I år är både Emilia Fahlin och Martin Regborn nominerade Guldklockan och så sent som i lördags körde Axel Ekström in sina första poäng i längdskidornas världscup.

Så när tredje upplagan av det som sedan starten officiellt går under namnet NA:s och Löpex sports pulsklocka – och som ska premiera den länsidrottare som stått för den främsta prestationen i en konditionsidrott under året – nu är här är den naturliga frågan om priset spelat ut sin roll. Det lika självklara svaret är nej.

Fortfarande är det tolv år sedan Monica Holler blev senaste konditionsidrottare att vinna Guldklockan, och dessutom är Pulsklockan, till skillnad mot Guldklockan, ert pris att ge till den ni tycker förtjänar det, kära läsare. För här finns ingen expertjury som avgör – mer än att jag och Daniel Gustafsson på medarrangören Löpex sport valt ut kandidaterna. Röstningen drar igång på na.se i dag, måndag, och avslutas traditionsenligt vid tolvslaget på nyårsafton – och priset är förutom den stora äran också just en pulsklocka, en Garmin Forerunner 230, och en blombukett.

Kandidaterna? Här kommer de, i bokstavsordning för rättvisans skull.

Axel Ekström: Längdskidåkaren från Garphyttan hade förra vintern ett klassiskt hundår som förstaårssenior och var på fem SM-starter aldrig bättre än 24:e man. Men efter bra sommar- och höstträning chockade han hela skid-Sverige direkt i säsongens första lopp. När han bara tog stryk av fixstjärnan Marcus Hellner i Sverigepremiären i Bruksvallarna. Och efter att ha följt upp med en ny andraplats i Sverigecupen i Idre fick han chansen att göra "riktig" värlscupdebut i den tuffa tremilen i Davos, där han presenterade sig för skidvärlden genom att ta besegra ett antal OS- och VM-medaljörer och ta världscuppoäng direkt.

Emilia Fahlin: Cyklisten från Örebro som dragits med sådana sjukdomsbekymmer efter genombrottsåren 2010 och 2011 och OS-debuten 2012 kom tillbaka starkare än någonsin och tog karriärens överlägset största seger i Vårgårda GP, Sveriges första vinst någonsin på damernas världstour. Därtill hjälpte hon Emma Johansson till OS-silver i Rio de Janeiro, vann totala bergspristävlingen i kinesiska etapploppet Tour of Chongming Island, prisades som mest offensiva cyklist i brittiska Aviva women's tour, körde VM och EM och tog silver i tempo och brons i linje på SM i Västerås.

Lilian Forsgren: Orienteraren från Hallsberg var "bara" 26:a i EM-sprinten och aldrig nära att ta en plats i truppen till hemma-VM i Strömstad, trots att hon 2014 tog ett EM-silver och 2015 både knep en världscupseger och sprang dubbla distanser på VM. Men Forsgren surade inte ihop över det – utan åkte i stället till Ungern och tog dubbla guld i student-VM, en tävling som har hög status i orienteringskretsar. Först vann Forsgren medeldistansen och sedan förde hon Sverige till seger i en stafett där hon gick ut på sistasträckan bara sekunder före Tjeckien – men drygade ut till en över minutstor segermarginal. Tog dessutom karriärens första senior-SM-medalj – brons i natt-SM.

Martin Regborn: Orienteraren från Örebro har länge haft en enorm potential, men slog 2016 igenom på allvar på världsscenen. Tog EM-brons i långdistans och var EM-fyra i både sprint och stafett. Var dessutom sjua i VM-sprinten, åtta i totala världscupen, och tog SM-brons i medeldistans. Och visade vilken komplett konditionsidrottare han är genom att dessutom bli femma på 3 000 meter med nytt distriktsrekord på friidrotts-SM, ta SM-silver i roddmaskin och notera 14.57 och 30.29 på fem respektive tio kilometer landsvägslöpning.

Johan Röjler och Peter Knoblach: Den trefaldige olympiske skridskoåkaren från Örebro och hans parhäst gjorde redan 2015 ett försök att springa hela Bergslagsleden på fyra dagar. Då fick de bryta innan de kommit halvvägs. Men 2016 kunde ingenting stoppa duon från att avverka de 28 milen på 85 timmar och 33 minuter, 11,5 timmar snabbare än det tidigare rekordet på vandringsleden mellan Kloten och Stenkällegården. Under vägen samlade de dessutom in 28 589 kronor till den Örebrobaserade välgörenhetsorgansiationen Operation Mercy.

Matthias Wengelin: Mountainbikecyklisten som flyttade till Örebro förra hösten kom in i säsongen med ett stukat självförtroende efter en misslyckad OS-satsning, men hittade ny inspiration i mountainbikens relativt nya sprintdisciplin där han först blev sexa på EM i maj och sedan följde upp med en femteplats på EM i juni. Och i juli fullbordade han säsongen med SM-guld i OS-disciplinen crosscountry efter att ha passerat tidigare OS-silvermedaljören Gustav Larsson på sista varvet.

Adam Axelsson vann Pulsklockan 2014, Josefin Gerdevåg tog hem den 2015. Vem som vinner i år avgör alltså ni läsare. Låt omröstningen starta!