Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsekvensen av hälsoschemat i Laxå kommun

Med anledning av att det så kallade hälsoschemat ska införas inom LSS verksamheten så vill jag i form av personal på LSS boendet Tallbacken försöka förtydliga vad det innebär och vad konsekvenserna av det så kallade hälsoschemat kan komma att innebära. I min roll som stödassistent på boendet så är jag, tillsammans med mina kollegor nyckelpersonerna, i personens liv som bor på boendet.

Mitt arbete är väldigt varierande och det ställs höga krav på flexibilitet och att kunna ta ett stort ansvar. Mina arbetsuppgifter består i att göra allt ifrån att utföra omvårdnadsuppgifter, dokumentera, städa, laga mat, delta under personens fritidsaktiviteter. Jag tillsammans med mina kollegor gör vårt yttersta för att de boende ska må bra ur alla tänkbara aspekter, genom hela livet. Jag ska föra en dialog med anhöriga. Jag ska samverka med daglig verksamhet, med sjuksköterska, arbetsterapeut, habilitering – bara för att nämna några.

Jag ska kunna kartlägga och se till att personens alla behov uppfylls och för att kunna säkerhetsställa det så är det viktigaste av allt kontinuitet.

Det framgår också tydligt i LSS lagstiftningen att lagen ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet ...

En bra kontinuitet skapas genom att vi lära känna personerna vi arbetar med. Något som går förlorat om vi ska växla mellan olika verksamheter. I min roll som stödassistent krävs också att jag hela tiden är lösningsfokuserad – en problemlösare helt enkelt. Jag måste hela tiden fundera på vad jag kan förbättra – hur personen ska kunna må så bra om möjligt? Hur kan personen få möjlighet att uttrycka sig? Och hur kan personen vara delaktig i sitt självbestämmande?

Jag behöver också lära mig förstå vad personen jag arbetar med vill säga, för han eller hon kanske inte har en egen röst, utan behöver få möjlighet att uttrycka sig på ett annat sätt. Men personen har för den sakens skull lika mycket rätt att vara delaktig som medborgare i samhället, som dig och mig. Det framgår också tydligt i LSS lagstiftningen att lagen ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet och att det enskilde ska få möjlighet att leva som andra.

Jag skulle i stället önska att politiker och chefer i stället börjar lyssna på de som arbetar ute i verksamheterna ...

Att tro att det nya schemat ökar kontinuiteten i verksamheterna känns så fel, på flera sätt. Effekten lär snarare bli motsatsen. I själva verket så blir konsekvenserna dels att fler personal måste in för att täcka upp arbetstiden inne i den ordinarie verksamheten om vi ska växla mellan olika verksamheter.

Lägg därtill att personalen snart inte orkar med längre, för att vi ställer så höga krav på oss själva för att uppnå målen med verksamheten. Då behövs det i stället tillsättas fler vikarier, om fler av oss till slut blir sjukskrivna. Jag skulle i stället önska att politiker och chefer i stället börjar lyssna på de som arbetar ute i verksamheterna (det gäller förstås inte bara oss inom LSS verksamheten, utan vård- och omsorgsverksamheterna i stort.)

Det är vi som vet vad som krävs för att verksamheten ska fungera, vi vet hur mycket tid vi behöver. Kvalitet måste få kosta. Och i enlighet med vad LSS står för så har kommunen inte rätt att spara pengar på den berörda målgruppen.

Och det viktigaste av allt. Går kontinuiteten förlorad, så fallerar hela målet med verksamheten. Personerna som bor på boendet kommer inte längre att må bra om personalomsättningen ökar, utan det blir en fråga om förvaring i stället för ett LSS boende. Vill kommunen bedriva en LSS verksamhet eller ska de ha en plats för förvaring utav människor?

Emma Persson

stödassistent det vill säga ”problemlösare” och öppen för dialog, LSS boendet Tallbacken Laxå Kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel