Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsekvenser för framtida byggande

- Inget som man i sin värsta fantasi hade kunnat föreställa sig, jag lider med alla drabbade.Det säger Peter Eriksson, som för en vecka sedan tillträdde som miljöchef för Hallsbergs kommun.

Han är mångårig miljöchef i Kumla kommun, och sedan en vecka tillbaka även för Hallsberg kommun.

- Vidden av det hela förstod jag först när jag kom till Hallsberg på söndagen.

Han har varit ut på plats men deltar inte i det akuta operativa arbetet. Istället är han en av dem som får ta framtida scenarion i beaktning.

I Kumla finns området kring Östra leden och Kumlaån, i anslutning till Sjöparken, med på önskelistan för Kumlas fortsatta bostadsbebyggelse. Under tisdagen var Östra leden avstängd och vattnet forsade vilt på sidan av den.

– Det är bra att det händer nu, med översvämningen av Kumlaån. Det är en nyttig påminnelse om naturens krafter, säger Peter Eriksson som aldrig trott på att en bebyggelse i närheten av Kumlaån vore möjlig av säkerhetsskäl.

Restaurangen Goda Rum, i Sjöparken strax intill Kumlaån, hade på måndagen vatten upp till dörrtröskeln, och Peter Eriksson är inte förvånad.

– När jag såg bygglovet tog jag för givet att man skulle bygga upp grunden högre än vad som sen gjordes. Visst är det fint med en restaurang vid vatten, men Goda Rum är ett exempel på där man varit för optimistisk.

Peter Eriksson menar att det som vi hittills kallat för hundraårsregn, snarare kan komma att bli tioårsregn och att det verkligen gäller att tänka till utifrån det och bygga med god marginal till vatten.

Så vad finns då att göra för Hallsbergs redan befintliga låga bebyggelse?

– Enligt mig måste dagvattnet fördröjas. Och även tas om hand på egna tomten. Istället för de senaste årens utveckling där man eftersträvat en så snabb avrinning som möjligt vilket är det som skapat de höga vattennivåer vi nu fått uppleva.

Bebyggt område som ligger lägre än omgivningar och som utsätts för kraftigt regn under kort tid. Det är anledningen till översvämningarna i Hallsberg, förklarar Jonatan Kvernby, prognosmeterolog på SMHI.

Det är inte första gången Hallsbergs kommun drabbats av översvämningar till följd av kraftigt regn, se faktarutan.

– När områden som ligger lägre än sin omgivning drabbas av kraftiga regnskurar under kort tid, riskerar de att drabbas av översvämningar, säger Jonatan Kvernby.

Helgens lågtryck med långvarigt och kraftigt regn fyllde ordentligt på i Hallsberg.

– Om området dessutom är bebyggt blir det värre. Vattnet kan helt enkelt inte rinna av på samma vis som en åkermark, säger Jonatan Kvernby.