Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Könsroll? Låt oss välja fritt

Redan från födseln blir vi behandlade olika utifrån vilket kön vi har.

Vi får lära oss tidigt att tjejer ska vara känsliga och omtänksamma medans killar förväntas vara starka och inte visa så mycket känslor. Att laga bilar, snickra och kunna svetsa är saker som vi tycker att en man ska klara. Att laga mat och sköta hemmet är saker som en kvinna ska vara duktig på och i vissa länder är det fortfarande otänkbart att en man är sjuksköterska och en kvinna läkare.

Man kan lätt känna sig begränsad av de krav som finns på hur man förväntas se ut eller vara som man eller kvinna.

Jag är en kvinna men inte speciellt intresserad av smink och jag äger inga skor med höga klackar. Jag föredrar snygga t-shirts och hoodies framför klänningar och tunikor. Att jag går runt och shoppar kläder på en herravdelning är det inte många som reagerar på. Om en kille däremot går in på en tjejavdelning så höjer folk på ögonbrynen direkt och tycker att det är konstigt. Om en tjej väljer att raka av sig håret så blir det en stor grej men om en kille gör samma sak skapar det inte alls samma reaktion. Sitter kvinnlighet eller manlighet i vilka kläder vi väljer att ha på oss eller i längden på håret?

Att alltid förhålla sig till en roll som man eller kvinna håller människor tillbaka och gör så att vi inte kan vara oss själva fullt ut. I grunden är vi alla människor och har samma rätt att få vara oss själva utan att behöva mötas av fördomar och oförståelse!

”Den okvinnliga tjejen”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel