Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst från kyrkogårdarstals och grävdes ner

Stulen konst från kyrkogårdar hittades nedgrävd vid mannens företag. Nu åtalas företagaren och hans söner för grovt häleri i flera fall.

Mannen och en av sönerna misstänks även för en omfattande ekonomisk brottslighet.

Det var i december 2009 som polisen slog till mot den 65-årige företagaren. När nu åtalet väckts visar det sig att polisen gjorde stora fynd vid tillslaget. Polisen hittade ett konstverk i metall som grävts ned vid företaget. Konstverket, föreställande en karta över Ingermanland stals från St Mikaelskyrkan i januari 2008. Det beräknas vara värt minst 100 000 kronor.

Polisen fann även kopparplåt värd 325 000 kronor i en lada hos en anställd i företaget. Plåten hade stulits två år tidigare från Norra kyrkogården i Örebro.

I januari 2010 hittade polisen sedan delar av konstverket ”Befrielsen” som även det hade stulits från Norra kyrkogården. Konstverket förvarades enligt åklagaren först i 65-åringens företagslokal, innan han kapade sönder det. Delar av det grävdes ned vid en av sönernas hem, medan resten hamnade i ett vattendrag i Kilsbergen.

Även stulen kopparkabel värd 226 000 kronor hittades vid 65-åringens företag.

Mannen är tillsammans med sin äldste son också åtalad för flera ekonomiska brott. Det rör sig om grovt bokföringsbrott där man enligt åklagaren bokfört osanna fakturor för över 17 miljoner kronor. En annan företagare har enligt åklagaren hjälpt dem med att upprätta och skicka falska fakturor till dem.

Fadern och en av sönerna misstänks dessutom för grovt skattebrott. Även här ska den andre företagaren ha hjälpt till.

Den andre företagaren, en 65-åring från Sydnärke, åtalas även han för grovt häleri och två grova bokföringsbrott. Enligt åklagaren han struntat i att bokföra inkomster och utgifter på över sex miljoner kronor i sina två företag.