Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst har lockat Per tillbaka till Örebro

I samma kropp och själ finns utrymme för en plåtslagare, en skulptör och en målare. Fråga förre örebroaren Per Fernhagen som efter många år är tillbaka i barndomsstaden för att ställa ut konst på galleri Concrete på Storgatan, 2–6 september.

– Redan när jag var liten och under hela skoltiden ville jag måla och forma saker, berättar Per, som i dag bor i ett gammalt pensionat utanför Varberg. I dag är han en konstnär som kan leva på sin konst, inte alla förunnat.

– Jag har haft drygt 90 utställningar både i Sverige och utomlands, mest Danmark. På Galleri Concrete visar jag bilder i olja och akryl, både figurativa och nonfigurativa. Här finns viss Örebrokoppling i form av en viss rebell. Ja, konstnärer är ju också en sorts rebeller, säger Per och minns tillbaka.

I gymnasiet någon gång, vi talar 70-talets mitt, blev intresset för konstnärliga uttryck allt mer påtagligt samtidigt som han utbildade sig till plåtslagare på Tullängen.

– Jag och kompisen Anders Carlström gjorde egna konst- rundor bland gallerierna och konsthallarna i stan. Varje runda avslutades på Nya Kondis. Efter gymnasiet fick jag arbeta hos konstnären Stig Ghylfe och det var lärorikt på många sätt. Så småningom blev det flera år konststudier i Göteborg, bland annat Valands. Först var det skulpturala viktigast för mig, men sedan tog måleriet över.

Du lämnade stan 1982. Vad säger du om Örebro i dag?

– En fantastisk stad, inte minst kulturellt, med både Open art och Live at heart. Och Örebro har kommit nära Hjälmaren! Ge pris till den person som förvandlade en gammal soptipp till ett naturparadis!

Per får senare veta att Mats Rosenberg prisats för detta.

– Helt rätt, är Pers kommentar.