Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst(ig) is i Sikfors

Fernando Rubio Ahumuda jobbar med stämjärnet i ett stort isblock. Han gör pusselbitar i is. Bredvid honom arbetar flera andra konstnärer, bland annat med motorsågar.– Denna pusselbit symboliserar Hällefors, säger Fernando.

Det är full aktivitet på isen på sjön Sörälgen. Isfestivalen Isstjärnan är på väg mot sin finalkväll på lördag. Innan dess ska allt vara klart. Konstnärerna har mycket att göra.

– Till pusselbitarna ska fogas blommor i bivax. Blommor som tillverkas av mänskliga fingeravtryck, fortsätter Fernando.

Han har gjort många pusselbitar på olika platser i världen och när han nu jobbar i Sverige så vad passar bättre än att använda is och snö som byggmaterial.

Kasper Kuckelkorn och Anne-Charline Rondag bygger ett skeppsvrak. Ett vrak efter ett förlist vikingaskepp växer fram ur isen.

– Det ska kännas som ett arkeologiskt fynd. Det ska vara kärvt, som gammalt trä som hittats efter många, många år, säger Kasper.

Med vatten och snö limmar de på bit efter bit på sitt bygge.

– Fören blir fyra meter hög. Sjön, omgivningen och vintern här gjorde att vi ville hedra vikingarna på något sätt. Vikingarna byggde fantastiska skepp.

Klimatet ett tema

Jack Breeds konstverk byggs på längden. I is konstruerar hon en 22 meter lång fornnordisk orm.

– Temat är klimatet och vår planet.

_ Efter de misslyckade miljöförhandlingarna i Köpenhamn behövs enighet och förändring. Ormen är symbol för detta, kraftfullhet och att ömsa skinn och förändras, säger hon.

Ormen ska, när den är klar, spruta eld både ur gapet som ur stjärten.

Den holländska familjen van Boeckel skapar sin konst gemensamt. De jobbar med ansikten.

– Besökaren möter först ansikten helt framtagna i isen. Sedan uppstår förvirring med bara halva ansikten och längre bak syns anikten som är inhuggna inuti isblocken. Vi vill fokusera på människan i isen, säger Jan von Boeckel.

Att arbeta med is är spännande tycker han.

– Det är som att jobba med smör, så enkelt är det. Och konstverken förändras hela tiden allt eftersom ljuset skiftar och nya skuggor uppstår.

Både på fredagen och på lördagen arbetar konstnärerna med sin konst på Sörälgen. Bland annat byggs en utbåt i is upp också. Studenter från Chalmers designutbildning har gjort möbler i is och elever från Hällefors folkhögskola har bidragit med egna konstverk.

Alltsammans avslutas på lördag kväll med en stor show med is och eld.

– Det blir spektakulärt med ljussättning, musik och överraskningar, säger Benny Sörensen som är en av arrangörerna av festivalen.