Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst och konstigt i Örebro

Kultvagnen på Stora Holmen kom på plats 2015. Sekreteraren i Örebro läns trädgårdsförening fick i maj samma år i uppdrag att undersöka om livräddningsutrustningen som störde konsten gick att flytta. Inget händer och utrustningen, men även intilliggande buskar, stör konstintrycket.

Vid kontakt den 7 september med Tekniska förvaltningen får jag besked att livräddningsutrustningen på grund av brist på pengar kan flyttas först nästa år. Ett glädjande besked var att buskaget tas bort höst/vinter 2020.

Flytten av Livräddningsutrustningen har det alltså eventuellt tagit 6 år för att genomföra.

Konstnären Stefan Rydén väckte frågan om konst utmed Lilla Å- promenaden 1996. I konsten utmed Lillån ingick även ett permanent ljusverk som sträckte sig mellan Åkulleparken och Ulla Billquists park.

Verket var så fint att det fick Svenska Ljuspriset i Göteborg. Det unika verket omnämns i dag särskilt på Örebro kommuns hemsida.

Nu hör till saken att verket varit trasigt i flera år utan att ansvariga på kommunen bryr sig. När jag frågar varför det inte repareras är det tyst. Installationen var säkert inte gratis och det är ju lämpligt att pengar som kommuninnevånarna satsar på konst inte slarvas bort.

Många fina konstsatsningar görs i Örebro men exemplen ovan visar brist på engagemang för att bevara och underhålla vissa konstverk.

Lars Bergqvist

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel