Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst och kultur är inte en smaksak!

Replik

... till Helena Ståhl ”Självklart ska konst och kultur, NA 23 oktober.

Helena Ståhl (SD) försöker förklara Sverigedemokraternas syn på konst och kultur i en replik på min debattartikel om kulturens roll för demokratin. Ståhls synsätt handlar om tycke och smak, att konsten ska ”tilltala så många människor som möjligt” annars är den onyttig och felaktig. Det är ett rent moraliskt sätt att se på konst och kultur, vars värde avgörs av hur många som just för tillfället gillar den.

Kulturen är som ett fönster som öppnar upp nya världar och nya perspektiv – inte en spegel som främst ger igenkänning av det som de flesta av oss, samhället och makten gillar.

Självklart har kulturen många olika värden – vad den tillför människan för bildning och utveckling genom kreativitet och fantasi, kulturarvets betydelse, kultur för hälsa och välbefinnande med mera. Men jag vill särskilt betona kulturens roll att ifrågasätta, utmana samhälle och politik på grund av det som börjar ske i kommuner där SD har stort inflytande. Kulturen är som ett fönster som öppnar upp nya världar och nya perspektiv – inte en spegel som främst ger igenkänning av det som de flesta av oss, samhället och makten gillar.

Det är ju främst detta som SD:s politik riskerar att begränsa och styra, vilket börjar ske i kommuner som Sölvesborg med flera. Det kan verka harmlöst, men vad blir nästa steg? Totalitära stater har alltid byggt sin ideologiska propaganda genom styrd kulturpåverkan för att begränsa konst som uppfattas som utmanande och ifrågasättande. För SD är det viktiga att konsten ska vara ”klassisk och tidlös”– som ställs emot ”utmanande samtidskonst”. Men man glömmer borta att det som i dag kallas ”klassiskt och tidlös konst” en gång var just ”utmanande samtidskonst”!

När SD och Helena Ståhl vill förbjuda samtidskonsten och begränsa den fria konsten öppnas en farlig väg framåt.

Ståhl och SD vill värdera konst och kultur efter mycket det tilltalar de flesta, vilket är ytligt och rent av farligt på sikt. Det Open Art bidragit till i Örebro är nog inte vad de flesta förväntat sig, inte något som majoriteten röstat fram – utan nya perspektiv som utmanar, skapar reaktion och kritiskt tänkande samt diskussion. Bara det har ett värde i sig vilket håller det demokratiska samtalet vid liv, utifrån väldigt olika tyckande – vilket är nödvändigt och bra.

När SD och Helena Ståhl vill förbjuda samtidskonsten och begränsa den fria konsten öppnas en farlig väg framåt.

Kom ihåg Gandhis ord: ”Jag vill att världens alla kulturer ska blåsa omkring mitt hus så fritt som möjligt – men jag vägrar att låta mig blåsas omkull av någon”.

Lennart Bondeson

Kristdemokraterna, kommunalråd och ordförande i Kulturnämnden Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel