Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst som väcker många tankar

Annons

Konstnären Francis Bacon: ”Konst är en metod att öppna känslomässiga områden snarare än att främst illustrera ett objekt.”

I Open Arts program kan man bland annat läsa: ”Genom konsten möts vi i ett gemensamt språk.” Men det är en sanning med modifikation. ”Konst och åsikter ligger i betraktarens ögon” är ju ett vanligt uttryck. Eller som konstnären Marcel Duchamp sa: ”Det är betraktarna som gör verken!”

Vi kan tolka konstverk på olika sätt och det konstnärliga uttryckssättet, ”språket”, behöver alltså inte vara gemensamt.

När vi ser ett konstverk så triggas i bästa fall en rad processer igång i våra olika hjärncentra. Våra emotioner och vår kreativitet väcks av konstverket vi betraktar och associationer och associationskedjor bildas av kunskaper, erfarenheter och upplevelser som lagrats i våra hjärnor.

När jag – av en händelse – passerade och såg väggmålningen Balance (55) på Trädgårdsgatan, började jag genast tänka: Svart hål där allt i närheten sugs in, energi, rörelse, partiklar utan massa, laddning och utbredning men som ändå finns; elementarpartiklar och himlakroppar; makrokosmos, mikrokosmos, från intet till oändligheten, alltets uppkomst och ...

Varför gjorde jag det? Jo jag har läst fysik och en gång i tiden också arbetat som fysiklärare. Den som har andra kunskaper och erfarenheter kan givetvis få andra associationer av konstverket. Jag tycker därför att det är mycket värdefullt att få ta del av andras upplevelser av konstverk.

I Open Art-katalogen och -appen kan man läsa om de olika konstnärerna och deras konstverk. Många av dessa beskrivningar har varit nödvändiga för mig för att få någon som helst behållning av konstverket ifråga. Även om tolkning av ett konstverk är personlig kan man få värdefull hjälp genom att höra någon annans tolkning. ”Jaha – så kan man också tänka!”

Det vore, som jag ser det, berikande att få ta del av andra människors beskrivningar av konstverken. Kan det inte ordnas så att den som vill kunde gå in och kommentera ett konstverk i direkt anknytning till den text som redan finns om konstverket i mobilen?

Här kan du hitta 300 citat om konst. https://anarchyisorder.wordpress.com/2012/01/14/300-citat-om-konst-300/

Den som vill ha ett klassiskt konstverk i mobilen varje dag kan ladda ner appen Daily Art gratis, men ge gärna ett bidrag.

Ingemar Berglund

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel