Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kinesiska konstnärer vid årets utställning

Kinesisk samtidskonst är ett tongivande inslag i årets Open Art. Kina bidrar med 13 konstnärer och är efter Sverige den mest representerade nationen vid årets utställning.

Annons
Pressfoto: Open Art

På fredagen presenterades listan över samtliga 72 deltagande konstnärer (se faktaruta nedan) i årets Open Art. NA har tidigare artiklar berättat om flera av dem, bland annat kineserna Ai Weiwei, Song Dong och Cheng Dapeng.

Det var kontakten med den sistnämnde som ledde vidare till att så många fler kineser har fått plats, berättar Lars Jonnson, chef fört Open Art.

– Han har ett stort kontaktnät och satte mig i kontakt med den internationella curatorn Feng Boyi som blev mycket intresserad av vad vi vill göra i Örebro, berättar han.

Feng Boi förmedlade kontakten med de stora konstnärerna, bland andra Ai Weiwei och i utbyte erbjöd Lars Jonnson att också ta emot några unga mer okända konstnärer.

– På så sätt får vi också ta del av den unga, pirrande, konsten i Kina, säger Lars Jonnson.

De kinesiska konstnärerna samlas i två utställningar under festivalen, ”Encounter” och ”No Holds Barred”.

Även tidigare år har vissa länder haft extra fokus. Vid förra utställningen 2013 deltog till exempel 17 finska konstnärer.

Lars Jonnson är mycket nöjd över bredden i årets Open Art.

– Mot alla odds har vi lyckats skapa en boll som har både händer och fötter som kommer att kittla oss och få oss att le och bli inspirerade säger han.

Ett av många överraskande verk kommer att väggmonteras på Krämaren. Det är den kontroversielle skulptören och konstnären David Cerny som fått det uppdraget. Men vad det blir ännu hemligt.

Mer läsning

Annons