Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnärerna kring norra Vättern visar sina verk

I skog såväl som stad skapas det konst, och under helgen visar över 120 konstnärer sina arbeten runt Norra Vättern i årets konstrunda.

Askersund/Laxå. Norra Vätterns konstförening arrangerar konstrundan för tjugonde gången. Susanna Lindström i Tiveden var med från start.

– Vi tyckte att vi kunde göra som de i Skåne, ha en konstrunda, berättar hon.

Och så blev det. Fler och fler konstnärer har anslutit genom åren, och i år är det rekordmånga som deltar. Susanna ställer i år ut sina mattor i tuskaft och akvareller på gården Sörbytorp mellan Tived och Askersund. Här kan man också se en utställning av äldre trasmattor och ryamattor, som skapats av Hugo Karlsson som bodde på gården. Det är hans dotter Anita som ställer ut dem under konstrundan.

– Min pappa blev 97 år och knöt rya in i det sista. Han gjorde mönstren själv och man visste aldrig vad det skulle bli, berättar Anita.

I Askersund har keramikern Maria B Ekström bjudit in konstnärerna Stina Wirsén och Hisaku Mizuno. Hisaku och Maria känner varann sedan de studerade vid Capellagården, och Stina, som har rötter i Skyllberg, och Maria samarbetar i ett kakelprojekt.

– Det är roligt att kunna visa vad vi gör, och samtidigt träffa sina vänner, säger Maria, som passar på att tipsa om de tre konstlingor som finns utritade på kartorna i informationsmaterialet.

Ny för i år är konstnären Lennart Mossberg, som nyligen flyttat till Åsbro. Här kan man få se en riktig konstnärsateljé.