Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsultinköp för miljonbelopp

Hittills i år har Kumla kommun köpt in konsulttjänster för närmare 4 miljoner kronor. I särklass mest anlitat är byggföretaget PEAB.
– Det handlar om spetskompetens som vi köper in då behov av det uppstår, säger kommundirektör Annika Hallberg.

Annons

Kumla kommun har tjänstemän anställda att utföra arbete åt kommunen. Men också många konsulter. Ett 50-tal olika firmor och företag finns på den lista som NA tagit del av.

Förra året betalades totalt 11,5 miljoner kronor ut till olika konsulttjänster. Dessförinnan var summan drygt 12 miljoner ( 2008) och 15,6 miljoner ( 2007). Fram till dags datum i år har närmare 4 miljoner kronor betalats ut till konsultuppdrag.

– Vi har inte råd att ha tjänstemän med sådan spetskompetens som enskilda konsultföretag besitter. Istället köper vi in tjänster när behov av det uppstår, säger kommundirektör Annika Hallberg.

I ekonomiskt kärva tider gäller aktsamhet i inköp av konsulttjänster.

– Vi köper självklart inte in mer än vad vi behöver. Men vi är en attraktiv kommun att bosätta sig i, vilket ställer krav på oss att till exempel iordningställa tomter och då måste vi köpa in tjänster för att hinna med. Vi får inte avstanna i vår utveckling.

Konsulttjänster återfinns inom både drift- och investeringsbudgeten.

Inom driften gäller inköpen av tjänsterna ofta IT och även egenkontroll i form av revision. Ett av de företag som anlitats mest i år är NUS Consulting Group, som är konsulter inom energi och telekommunikation och hjälper kommuner bland annat med kostnadskontroll och förhandling av el och fjärrvärme.

På investeringssidan går pengarna framförallt till olika byggkonsulter. I särklass mest anlitade hittills i år är PEAB, till vilka Kumla kommun betalat ut 1,1 miljoner kronor.

Annons