Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyra förvaringsboxaravskräcker turister

Dyra förvaringsboxar har fått tågturisterna att hoppa över en shoppingrunda i centrala Örebro.

Annons
Dyra förvaringsboxar på Örebro C.

– Vi stannar hellre här på stationen än betalar en hundralapp extra för att bli av med bagaget under en timme, säger till exempel familjen Gustafsson från Göteborg.

De väntar på Tåg i Bergslagen som ska föra familjen upp till Dalarna.

– Vi hade gärna besökt centrala Örebro och ätit lunch i väntan på nästa tåg, men 50 kronor för en förvaringsbox avskräcker. Speciellt som vi skulle behöva två–tre boxar för alla väskor, säger pappa Anders Gustafsson.

40 till 50 kronorOch flera resenärer som NA pratat med på Örebro central instämmer. 40 kronor för de små och 50 kronor för de stora förvaringsboxarna är f ö r dyrt.

– Vi har inte fått några negativa signaler, säger Monica Fallenius, chef för fastigheter/stationer inom Jernhusen.

– Vi har samma priser på alla våra stationer, förutom i Stockholm, och vi bedömer att vi har lagt oss på en prisnivå som inte är för hög och inte för låg, fortsätter hon.

Kostnaderna för boxarna är högre än vad Jernhusen får in.

– Ja, sedan årsskiftet finns det 17 nya, moderna och säkra förvaringsboxar på Örebro central. Det ska självklart vara en service för våra resenärer att kunna ställa i från sig sitt bagage upp till ett dygn. Men samtidigt har vi en hel del kostnader för underhåll och reparationer efter skadegörelser på boxarna, berättar Monica Fallenius.

Aldrig hört tidigareVad säger då turistchefen i Örebro? Många byter tåg i Örebro, men väljer att stanna och vakta sitt bagage i stället för att luncha eller shoppa i centrum.

– Jag har inte hört den kritiken tidigare, säger turistchefen Björn Fransson.

– Men det är ett dåligt värdskap om besökarna upplever att avgifterna på förvaringsboxarna minskar deras möjligheter att besöka staden i väntan på nästa tåg, fortsätter han.

–  Men jag har lite för dålig kunskap för att uttala mig mer än generellt i denna fråga, tillägger han.

Mer läsning

Annons