Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontantfria dagen gjordedet trassligt för korten

Den första kontantfria dagen i landets historia ägde rum i Örebro city, men ibland hade tekniken svårt för att hänga med. På Carlings på Vågengallerian var det bara kontanter som gällde - kortterminalerna var ur funktion.

– Det är ju tråkigt att det inte fungerar just en sån här dag, tyckte Kidane Kifle och Camilla Karlsson som arbetar i butiken. Att be kunderna ta ut kontanter i bankomaten för att sedan komma tillbaka är inte så kul.

Men dagen, som var initierad av bland andra Örebropolisen, Svensk handel och ett antal banker, var ägnad som något av en test på att se hur det skulle kunna fungera i ett ”kontantlöst” samhälle. Skälet att minska antalet kontanter är flera, rånrisken minskar och miljön mår bättre.

Men frågan är laddad, en del människor vill absolut inte släppa greppet om sedlarna, för andra är det bara kort som gäller. Det framkom när NA kollade in läget i city under lunchen på fredagen.

För Sture Lenberg, 84 år, är det bara kort som gäller.

– Jag bor i Krämarhuset så för mig är det bara att ta hissen ned med kortet och handla. Här finns ju allting. Kan inte vara bättre.

– Men min hustru är inte förtjust i kort. Hon vill ha kontanter. Hon samlar också på tiokronorsmynt och det blir till en bra slant efter ett tag.

Emma Jansson från Kumla och Jhonatan Rickard från Laxå var två ungdomar som på fredagen besökte Örebro city för att eventuellt handla något. Det hade olika åsikter om kort kontra kontanter.

– Jag handlar mest med kontanter. Då ser man exakt vad man har kvar i plånboken, menade Emma.

– Jag handlar nästan allt på kortet. Det är mycket lättare och mer bekvämt, tyckte Jhonatan.

På Swedbank i Örebro märkte man av en viss tillströmning av människor som ville veta mer om hur man kan använda kort på ett säkert sätt och hur det fungerar rent allmänt.

– Jag tycker att det är bra att debatten har kommit i gång, menade Annelie Lagerquist, biträdande kontorschef på banken. Och än så länge har det gått bra.

– Det kommer alltid att finnas kontanter som det går att handla med. Men det gäller att få ner den totala mängden kontanter som är i omlopp.

– Man får se det här som en övningsdag, ungefär som när räddningstjänsten övar, tyckte Siv Karlsson också hon på Swedbank.

Ska man vara lite kritisk mot dagen så kunde informationen till både kunder och butiker varit lite bättre. Det fanns flera butiker där man inte hade en aning om denna kontantfria dag.

Men trots det – räkna med att dagen återkommer ...