Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kopparberg kan bli ett kulturcentrum

Kopparberg kan bli ett nytt kulturcenter. I alla fall om sex stockholmare lyckas genomföra sin vision.

Under flera års tid har stockholmaren Klara Källström och fem av hennes vänner besökt Kopparberg regelbundet eftersom de har en sommarstuga i trakten.

Alla sex vännerna arbetar med kultur. Bland annat fotografi, filmskapande och arkitektur.

– Vi har funderat på klyftan mellan landsbyggd och storstad och är intresserade av att bryta migrationsmönster. Genom att grunda ett kulturcentrum i Kopparberg kan vi skapa ett genomflöde av människor till orten, säger Klara.

Tanken är att skapa ett så kallat Artist-in-residence program i Kopparberg som erbjuder svenska och internationella konstnärer en arbetsplats i några månader. Dessutom vill projektgruppen skapa publika program som lockar fler personer till Kopparberg, exempelvis filmvisningar, utställningar, seminarier och workshops.

– Kopparberg är en väldigt fin plats, vi ser möjligheter i Kopparberg. Olika nätverk behöver ha en fysisk plats att träffas på, allt behöver inte ske i storstäder.

Klara Källström berättar att projektet precis har startat och kommer att pågå i flera år. Gruppen har sökt pengar från Region Örebro län och från Kulturrådet och letar just nu efter en lämplig plats centralt i Kopparberg att etablera sig på.