Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kopparbergaren som siktar på ett JSM-guld

Han är kopparbergsföraren som leder JSM i rally. I veckan gästade Jacob Jansson MK Kopparbergs måndagsfika för att berätta om just det och om planerna inför framtiden.

Annons

Ett dussintal åhörare hade kommit till motorklubbens lokal för att fika och höra Jacob Jansson samtala med klubbens ordförande Stefan Frisk.

– Tävla är det man gör minst, den mesta tiden går åt till att vara i verkstaden före och efter tävlingarna och till att jaga sponsorer, berättade Jakob Jansson.

Han började köra rally som 16-åring, inspirerad av pappa och en morbror som kört. Idag är han 23 år och leder JSM i rally.

– JSM får man köra när man är mellan 18 och 25. Men jag får köra senior-SM. Det väljer man själv. Jag gjorde det förra säsongen men i år valde jag JSM. Det får mer uppmärksamhet, säger Jacob Jansson.

JSM består av två tävlingar på vintern och fyra på sommaren. Efter vinster i båda vinterns tävlingar, i Sandviken och Östersund, leder han JSM. Sommarsäsongen börjar med ”South Swedish rally” som äger rum den 16 maj i Karlskrona, sedan väntar tävlingar i Askersund och Linköping innan det hela avgörs i Uppsala i höst.

Men innan säsongen drar i gång väntar en mästerskapstävling norska Kristiansand.

Jacob Jansson är också uttagen till det svenska 2wd-laget som i höst ska möta Norge i en landskamp i rally. Den ska köras i två deltävlingar.

– Det är fem svenskar uttagna och två av dem är från klubben, jag och Mattias Ledin. Det är kul att klubben har två förare på den nivån, säger han.

Landskampen är en ny satsning. På sikt är tanken att involvera lag från Finland och Danmark.

– Jag vet inte så mycket än om hur den kommer att gå till. Jag vet bara att jag ska köra och så får vi se hur upplägget blir. Men det är en bra chans att synas. En landskamp är alltid stort.

En chans att synas på

hemmaplan blir det i början av juni. Då körs motorklubbens egen tävling Kopparsvängen.

– Förra året körde jag Kopparsvängen. Det kommer jag att göra i år också. Det är bra att åka på hemmaplan och visa upp sig lokalt.

I Kopparberg med omnejd finns också fler av Jacob Janssons sponsorer. Och det är ”otroligt dyrt” att köra rally, konstaterar han. Med ett antal tävlingsdagar om året krävs en förstående arbetsgivare.

– Det funkar väldigt bra. Jag har en arbetsgivare som är rallyintresserad, säger Jacob som arbetar som lastbilschaufför.

Hur ser då planerna ut framöver?

– Först och främst att vinna JSM i år. Sedan får man se vad som är nästa steg. Det är pengarna som styr. VM vill alla till, men man får vara realistisk. Det är en jättelång väg dit.