Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpstoppet gav cirka fem miljoner

I nästa vecka diskuteras kommunens bokslut på kommunstyrelsen. Socialnämndens underskott blir en given punkt.

Annons

I november införde kommunstyrelsen inköps-, vikarie och övertidsstopp. Då befarade man att nämndernas samlade underskott skulle bli 17 miljoner kronor, varav socialnämndens del 13 miljoner kronor. Socialnämndens underskott blev i själva verket dubbelt så stort.

– Vi får analysera det här närmare, om det beror på nämnden själv eller på andra faktorer, säger Lennart Eriksson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Men att socialnämnden skulle få ta hand om hela sitt underskott på egen hand avfärdar han. Hur underskottet ska fördelas ska dock diskuteras närmare framöver.

De övriga nämnderna tycks ha fått ordning på ekonomin trots att flera av dem flaggade för underskott i november.

– Försiktiga uppskattningar från ekonomichefen visar att köpstoppet gav omkring fem miljoner kronor, säger Lennart Eriksson.

Totalt sett gör kommunen ett överskott på mellan sex och åtta miljoner kronor. Det är avsevärt lägre än de 16,6 miljoner som det budgeterades för.

Kommunens mål är att minst ha ett överskott på omkring 17 miljoner kronor för att klara framtida pensioner och investeringar.