Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpte mer mark - och gav kommunen

För några år sedan fick Örebro den oväntade gåvan Ramshytte ängar som blev naturreservat. Nu kom nästa överraskning – ännu mera mark skänks till kommunens reservat.

Det är samma privatperson, Rain Nylund, tidigare i många år bofast i Ramshyttan, som står bakom båda gåvorna till Örebro kommun.

Sommaren 2012 gjorde NA reportage med Rain i hans vackra bit av världen; skog och ängar i Ramshyttan.

Då hade han nyligen skänkt 20 hektar mark till Örebro kommun. Några månader senare blev Ramshytte ängar kommunalt naturreservat. Det var precis därför Rain skänkte sin mark. Han hade vårdat den så den skulle ha den karaktär som beteshagar har haft sedan 1600-talet, och ville rädda hagarna för framtiden.

– Nu har Rain Nylund köpt ytterligare en hektar och skänkt kommunen, säger Therese Aremyr, kommunekolog i Örebro kommun.

Marken är inköpt av Sveaskog och gränsar till marken han tidigare skänkt. Där växer ung planterad skog.

– Rains mål är att den ska utvecklas till en vacker skog och bli en skyddsbarriär mot Sveaskogs skogsplantering, berättar Therese Aremyr.

NA har sökt Rain Nylund för att han själv ska berätta, men inte nått honom.

– Det här är hans livsverk. Det är fantastiskt roligt att han valt att vi ska få förvalta den, säger Therese Aremyr.